Usvojeni izveštaji o radu javnih preduzeća i ustanova u Novoj Varoši

Nova Varoš – Odbornici Skupštine opštine Nova Varoš usvojili su dva pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, kao i programe rada i finansijske izveštaje javnih preduzeća i ustanova za prošlu godinu.

Odbornici Skupštine opštine Nova Varoš, foto: A.Rovčanin

Odbornici Skupštine opštine Nova Varoš dali su saglasnost na dva  pravilnika – predlog Pravilnika o sufinansiranju energetske sanacije, porodičnih kuća i stanova putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote i Pravilnika o sufinansiranju mere energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode. On zapravo predstavlja proširenje prošlogodišnjih mera energetske sanacije koje su sprovedene samo za stolariju, odnosno zamenu prozora i vrata.

Na jučerašnjoj sednici usvojeni su i programi rada i finansijski izveštaji za prošlu godinu Centra za socijalni rad, Turističke organizacije Zlatar, Turističke organizacije Regija Zapadna Srbija, Doma kulture, ustanove Sportski objekti i predzeća Energija Zlatar NV.

Preduzeće Energija Zlatar  je završilo prošlu godinu sa gubitkom u poslovanju od 5,29 miliona dinara. Prema rečima direktora ovog preduzeća, Zorana Đokića, prateći cenu energenata bilo je jasno da će doći do problema u snabdevanju i zato su tražili od Opštinskog veća povećanje cena grejanja po kvadratu.

– Nakon što je dva puta, Opštinsko veće odbilo zahtev za povećanje cena, treći put je Skupština dozvolila povećanje ali ne po metodologiji, već po slobodnoj proceni – ističe Zoran Đokić i napominje da iz dana u dan preduzeće tone sve dublje u finansijske probeme, jer je mazut od januara prošle do januara ove godine poskupeo sa 52 din na 91,44 din po litru kao i pelet za – sa 142 evra na 250 evra po toni. Da bi preduzeće u narednoj grejnoj sezoni poslovalo pozitivno, Đokić je istakao da je poželjno da se cena po kvadratu grejanja poveća za 60%.

Novovaroški odbornici prihvatili su predlog Komisije o postavljanju Radmile Stojanović za opštinskog pravobranioca. Skupština je izglasala predlog o otuđenju iz javne svojine opštine putem javnog nadmetanja poslovni prostor u fabrici Inova u Kokinom brodu, dve etaže površine 1381 kvadrat i 11 360 metara kvadratnih kao i da opština uđe u postupak otuđenja iz javne svojine zemljišta sa zgradom tekstilne industrije tj mini pogonom konfekcije u Božetićima preduzeću 3. Mart DOO iz Ivanjice, koje se bavi otkupom, preradom i izvozom šumskih plodova i lekovitog bilja.

PP Media