Uvođenjem dualnog obrazovanja do razvijenije tekstilne industrije

Prilikom posete Prijepolju švajcarski ambasador u Srbiji Jean-Daniel Ruch je istakao da u ovoj opštini treba raditi na posepešivanju razvoja tekstilne industrije, kroz uvođenje dualnog obrazovanja u srednjim školama. On je tom prilikom posetio i Kompaniju „Trendtex“, koja se bavi tekstilnom proizvodnjom.
Razvojem tekstilne industrije opština Prijepolje dolazi u problem sa manjkom radnika tekstilne struke, ističe predsenik ove opštine Emir Hašimbegović. Kako bi taj problem sprečili potrebno je uvođenje prakse u sistem obrazovanja.
„Obzirom na to da Vlada Švajcarske ima velika iskustva u dudalnom obrazovanju, što je i Republika Srbija i prepoznala, hteli smo da upoznamo ambasadora sa našim predlozima i da čujemo savete od njih, kako bi uspeli da krenemo ka tome“, kazao je Hašimbegović.
Vlada Švajcarske uskoro planira finansiranje pilot projekta koji bi se odnosio na uvođenje dualnog obrazovanja. Projekat bi uključivao tim privrednika koji se bave tekstilnom proizvodnjom sa jedne strane i srednju Tehničku školu koja obrazuje tekstilni kadar iz Prijepolja sa druge strane.
„Ne smemo čekati da nam stvari padnu s neba, već moramo napraviti dobar projekat, koji će pre svega biti održiv, iniciran od privrede, srednjih škola i loklane samouprave. Tako dobar projekat mora biti podržan i od Vlade Švajcarske i od Amerike i bilo koje druge nevladine organizacije“, kazao je ambasador Švajcarske u Srbiji Jean-Daniel Ruch.
Sličan projekat uz pomoć Vlade Švajcarske biće realizovan u gradu Užicu, a prema rečima ambasadora finansiranje takvog projekta planirano je još u sedam opština u Srbiji, među kojima i Prijepolje.
„Mi ćemo već od danas krenuti sa planovima za pripremu projekta. U tome očekujemo pomoć i od naših privrednika, od novih investitora i iz Švajcarske i iz Turske i cele Evrope“, istakao je član Opštinskog veća zadužen za privredu Esad Hodžić.
U okviru svoje posete Prijepolju ambasador je obišao firmu „Trendtex“, koja zapošljava oko 350 radnika. Ova kompanija se bavi proizvodnjom industrijske HTZ opreme i radi isključivo za strano tržište.
PP Media