Budžet snažno podržava poljoprivrednike

Prijepolje – Poljoprivreda je strateška grana u državi a posebno je važna u brdsko-planinskoj opštini kakvo jer Prijepolje, kaže za PP Mediu Zoran Despotović, član Opštinskog veća, neposredno zadužen za ovu važnu oblast.

Poljoprivreda posebno važna za opštinu Prijepolje, foto: PP Media, grafička obrada fotografija: Trem print Prijepolje

Poljoprivreda je godinama unazad gubila status jedne od najvažnijih delatnosti da bi, verovatno i zbog sve veće zavisnosti nacionalnih ekonomija od te delatnosti i značajnih pomeranja na tržištu hrane, počela polako da vraća mesto na lestvici najvažnijih grana privrede.

O tome svedoči sve veće interesovanje javnosti za revitalizaciju poljoprivrede i sela, što je dobilo potvrdu i formiranjem posebnog Ministarstva za brigu o selu u aktuelnom sazivu republičke Vlade. Uz to država a time i lokalne samouprave jačaju i budžetske pozicije poljoprivrede i sela. Da su te mere došle sa zakašnjenjem niko ne spori, ali će, dugoročno gledano, svakako obezbediti da se povratak mladih na selo makar malo pomeri sa parola u realni život.

Stočni fond sve brojniji, foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Kakva je situacija u Prijepolju kad je u pitanju budžetska briga o poljoprivredi?

-Opština Prijepolje je poslednjih godinu-dve značajno popravila ekonomski status poljoprivrede, kaže za naš portal Zoran Despotović, član Opštinskog veća zadužen za ovu oblast. Učešće poljoprivrede u opštinskom budžetu je popravljeno a osim direktnih podsticaja poljoprivrednim gazdinstvima i nadležna ministarstva Vlade kroz svoje aktivnosti značajno doprinse poboljšanju opštih uslova za bavljenje poljoprivredom, kaže Despotović.

Zoran Despotović, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Budžetom za ovu godinu poljoprivreda je dobila 32 miliona dinara od čega je za subvencioniranje nabavke opreme, priplodnih grla i podršku mladim u ruralnim sredinama  već rasporedjeno preko 90 odsto sredstava.

-Za subvencioniranje nabavke mehanizacije i nabavku opreme na konkurs se prijavilo 220 zainteresovanih. Svi koji su ispunjavali uslove, a samo je jedan zahtev po tom osnovu odbijen, su dobili sredstva, dodaje Despotović. Za ovu namenu potrošeno je oko 15,5 miliona dinara. Za nabavku priplodnih grla imali smo 13 učesnika konkursa a izdvojeno je 2,5 miliona dinara i to za nabavku 17 priplodnih junica i 11 priplodnih ovaca. Posebno smo za podršku mladih u ruralnom razvoju izdvojili milion dinara. Na ime podsticaja promotivnih aktivnosti u poljoprivredi budžetom je izdvojeno 1,3 miliona dinara. Najveći deo sredstava plasiran je za promociju i druge troškove izložbi stoke koje se dugi niz godina održavaju u šest mesnih zajednica kao i za Sajam poljoprivrede u Brodarevu.

Foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Uprkos snažnom razvoju malinarstva koji je dodatno podstaknut tržišnim okolnostima, agroekonomski  sturučnjaci Prijepolje prepoznaju i kao područje sa izrazito povoljnim prirodnim uslovima za razvoj stočarstva. O tome svedoči i veliko interesovanje stočara za subvencije veštačke oplodnje jer je na aktuelni konkurs za ovu vrstu podsticaja podneto 318 zahteva. U toku je obrada dokumentacije i po rečima Despotovića gotovo je sigurno da će svih 3 miliona dinara, koliko je predvidjeno za tu namenu, biti i podeljeno zainteresovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Tren print Prijepolje

-Mi smo raspisali i konkurs za za unapredjenje ekonomskih aktivnosti na selu, odnosno za razvoj seoskog turizma. Planirano je oko 2 miliona dinara U toku je i konkurs za podsticaj ekonomskog osnaživanja žena u ruralnoj ekonomiji gde je podneto 8 zahteva a ukupan iznos dotacija je 1,5 miliona dinara, kaže Despotović i dodaje da su, recimo, subvencije za nabavku opreme u poljoprivrednim gazdinstvima ubedljivo najveće u okruženju jer opština Prijepolje učestvuje sa 65 procenata u odnosu na potrebna sredstva uz uključivanje PDV. Isto tako, vrlo je povoljan i kriterijum po kome se pravo na korišćenje ovakvih podsticajnih sredstava obnavlja posle svake tri godine, umesto pet koliko se najčešće u drugim opštinama, dodaje on.

Zoran Despotović, foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Svemu ovome treba dodati i 42 traktora koji su pod vrlo povoljunim uslovima, na osnovu aranžmana države i Svetske banke stigli u Prijepolje a namenjeni su povrtarima. Država je obezbedila učešće od 50 odsto, 40 procenata je vrlo povoljan kredit koji vraća, uz minimalnu kamatu, poljoprivredno gazdinstvo odnosno njegov vlasnik, a po istim ili vrlo sličnim uslovima stiglo je i 28 traktora namenjenih stočarima. Samo na ovaj način u dobroj meri je obnovljena zastarela mehanizacija kod velikih pojloprivrednih gazdinstava a tome treba dodati i niz drugih mogućnosti i povoljnosti koje nudi Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo za brigu o selu, asocijacije pčelara, malinara, stočara…

-U svemu ne treba zaboraviti nedvosmisleno opredeljenje lokalnih organa da  mehanizaciju, subvencije i druge vrste olakšica dobiju stvarni a ne fiktivni poljoprivrednici a da bi se sprečila bilo kakva manipulacija sa odobrenim sredstvima formirana je komisija koja kontinuirano proverava da li se oprema koja je dodeljena ili subvencionirana nalazi kod onoga ko je aplicirao za takvu vrstu državne pomoći, kaže na kraju razgovora Zoran Despotović, član Opštinskog veća. Nema sumnje da je to još jedan dokaz da se država okreće prema poljoprivredi i poljoprivrednicima, da želi da pomogne mladim, spremnim za sopstveno učešće i lični rad na svojim poljoprivrednim gazdinstvima, dodaje on.

Tekst je nastao kao deo projekta “Poljoprivreda, šansa za razvoj Prijepolja”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Prijepolje iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Prijepolje u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media