„UZBUNjIVAČICA“ PRED TUŽILAŠTVOM

Prijepoljka Zumreta Stršević šef računovodstva prijepoljskog Doma kulture juče se obratila saopštenjem javnosti u kom se između ostalog navodi da će danas započeti štrajk glađu ispred OJT Prijepolje. U saopštenju njenog pravnog zastupnika Ćamila Bukvića koje je dostavljeno medijima i državnim organima se kaže da je ovo poslednji pokušaj Zumrete Stršević da zaštit svoja ljudska i građanska prava jer je već godinu dana izložena raznim pritiscima, kako se navodi, organizovane grupe iz vlasti jer je odbila da učestvuje u protivzakonitim radnjama.
Reagujući na ovo saopštenje oglasili su se predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović načelnica Opštinske uprave Hanka Hjadarević, dok nam je iz Doma kulture stiglo pisano saopštenje.
Predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović kaže da se ni na koji način ne oseća odgovornim, ni on, a ni bilo ko iz lokalne vlasti za štrajk radnice Doma kulture. Hašimbegović ističe da je u ovu kulturnu ustanovu poslao budžetsku inspekciju da proveri poslovanje Doma kulture, nakon čega je budžetski inspector ustanovio da je Zumreta Stršević primala platu sa VII stepenom stručne spreme, iako ona poseduje VI stepen, te je Domu kulture naloženo da uskladi koeficijente za platu u skladu sa završenom stručnom spremom.
Načelnica OU Prijepolje Hanka Hajdarević ističe da nema nikakve veze sa poslovanjem Doma kulture, kao ni sa bilo kakvim zapošljavanjem u ovoj ustanovi i ne zna iz kog razloga je radnica Doma kulture optužuje i pominje u saopštenju.
Iza štrajka stoji prikrivanje nerada Zumrete Stršević, njenih prekoračenja ovlašćenja, povrede radne discipline i svojevrstan pritisak službenice na direktora da ne posegne za svojim zakonskim pravom i, velikim slovima joj ispiše OTKAZ, navodi se u saopštenju Doma kulture.

Danas se Zumreta Stršević odlučila na još jedno uzbunjivanje javnosti. Do sada je „uzbunjivala“ javnost svojim činodejstvovanjem i onemogućavala u radu, direktora Doma kulture, Mirka Malešića, zatim nadležne u lokalnoj samoupravi, policiju, Osnovno javno tužilaštvo, Agenciju za borbu protiv korupcije, Inspekciju rada Zlatiborskog okruga, sve do Vlade Republike Srbije i premijera, zabavljajući sve vreme narod dokazima ginekologa o svojoj nevinosti. Kao da je to nekom važno. A sada se osmelila da u očaju svoje uzbunjivanje učini još javnijim – štrajkovaće pred zgradom Opštinskog suda – tačnije Tužilaštva. Da li će štrajkovati glađu ili na neki drugi način, još se ne zna, ali je svoj izlazak najavila preko Portala Zapadne Srbije, koji još jedini nije digao ruke od nje i njene „borbe“ protiv navodnog kriminala koji se sprovodi u Domu kulture.
Status „uzbunjivačice“ dodelio joj je 10. avgusta 2015. godine, zamenik javnog tužioca, Petko Pucarević, a dobijajući ga Strševićka je stekla pravo da je zakon zaštiti od svake odmazde, linča ili šikaniranja. Sve se dešavalo u periodu reizbora direktora, verovatno u nameri da se Malešić potpuno diskredituje, stručno i moralno, i onemogući se njegov izbor za direktora Doma kulture u Prijepolju. Na žalost Zumtere Stršević, to se nije desilo, odbornici su „prelomili“ u korist Malešića, ceneći njegovu stručnost, dve diplome viskokih škola iz oblasti umetnosti i rezultate jednogodišnjeg rada koji su i te kako vidljivi i merljivi. Poslednji put se žalila Višem sudu u Užicu, pošto je smatrala da je direktor Mirko Malešić izložio linču, preteći joj upozorenjima o raskidu ugovora o radu i smanjujući joj koeficijent za obračun zarade sa 16,17 na 11,90.
Viši sud je međutim odbio tužbeni zahtev Zumrete Stršević, smatrajući ga neosnovanim jer je direktor u svemu postupio po zakonu. Novinari PP Medie imali su uvid u celokupnu presudu i slika sa prve strane presude objavljena je uz saglasnost nadležnih iz Doma kulture.
presuda viseg sudaSud je obrazložio da do smanjenja koeficijenta nije došlo zbog odmazde niti njenih prijava, već zbog izmene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih mesta. Naprotiv, izmena je učinjena u korist Zumrete Stršević jer je Pravilnikom za šefa računovodstva predviđen VII stepen stručne spreme, koji ona nema, i predvideo VI, koji posedsuje, tako da je i dalje ostala na svom radnom mestu.Samo ga obavlja za manju platu.
Sud je takođe cenio upozorenje zaposlenoj za postojanje razloga za otkaz od februara tekuće godine kojim je Z. Stršević, upozorena da su se stekli uslovi za otkaz zbog povrede radne obaveze, zloupotrebe položaja, prekoračenje ovlašćenja, povrede radne discipline…i našao da je ono bez uticaja na drugačiju odluku suda. Epilog je da se Zumtera Stršević obavezuje da Malešiću nadoknadi sudske troškove od 35.400 dinara i to u roku od 8 dana od prijema presude.
Evo ga, taj dan se bliži i sada je važno još jednom „uzbuniti“ javnost i to štrajkom, simbolično, ispred prijepoljskog suda. To što svakodnevno i dalje odbija da izvrši poslove koje joj naloži direktor, kao da je nebitno. Kao i to što je prošlog četvrtka zaključala prostorije, otišla na bolovanje, da bi se vratila u ponedeljak, i novoj radnici koju je direktor angažovao kao ispomoć na finansijskim poslovima onemogućila da radi. O tome ona ne priča. Kao i to što ni do dana današnjeg ne dozvoljava pristup kompjuteru i šifri sa finansijskim podacima kao da su njeni lični i pored naloga direktora. To što zbog toga kasni plata, obračun zarada i otkazuju se ugovoreni programi u Domu kulture, za Strševićku je nevažno, jer misli da će tako navući gnev javnosti i radnika na novog direktora. Pa je li njeno delovanje zapravo mobing koji ona sama sprovodi nad direktorom Malešićem onemogućavajući mu rad? Da nije štrajk zapravo svojevrstan pritisak na direktora da se ne usudi da joj, zbog svega, velikim slovima ispiše OTKAZ? – kaže se u saopštenju Doma kulture koje je dostavljeno našem portal.
PP Media