Užice: Predstavljeni programi podrške preduzetnicama

U Regionalnoj privrednoj komori Užice preduzetnicama iz tog kraja predstavljeni su juče raznovrsni programni podrške za otpočinjanje ili unapređenje konkuretnosti njihove samostalne delatnosti, u okviru druge u nizu edukativnih radionica „Podrška ženskom preduzetništvu“.
Na veoma posećenoj radionici u RPK Užice, Aleksandar Gračanac, iz Centra za mala i srednja privredna društva PKS, predstavio je ulogu komore u podsticanju razvoja ženskog preduzetništva kao i usluge i servise koje PKS pruža preduzetnicama.
Sandra Lukić iz Fonda za razvoj Srbije, upoznala je polaznice sa raspoloživim programima različitih finansijskih podrški koje sprovodi Fond u saradnji sa Ministarstvom privrede u godini preduzetništva, za koje mogu konkurisati žene preduzetnice.
Ona je, na radionici koju organizuje PKS u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Srbije, Fondom za razvoj RS i Razvojnom agencijom Srbije, uz podršku kompanije DHL International Beograd, predstavila aktuelne kreditne linije za investicione kredite, kredite za trajna obrtna sredstva, održavanje tekuće likvidnosti i kratkoročne kredite.
Posebno je apostrofiran „Program podsticanja za razvoj preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslu“, za koji se pretpostavlja da će biti najviše interesovanja i za koji je objavljen konkurs 20. aprila 2016. godine.
Nataša Glavendekić, iz Razvojne agencije Srbije, prezentovala je dva projekta namenjena ženskom preduzetništvu – Start up program za započinjanje posla za koji je objavljen javni poziv i koji traje do 20. maja, kao i Program za povećanje konkurentnosti postojećih preduzeća.
U okviru predstavljene finansijske podrške, posebno je dizajniran program koji je namenjen udruženjima koja se bave podrškom ženskom preduzetništvu. Ukupna bespovratna sredstva koja su na raspolaganju ženama preduzetnicama iznose oko milion evra.
Kako se navodi u zajedničkom saopštenju organizatora Radionice, užičkim preduzetnicama su predstavljeni i primeri dobre prakse, odnosno uspešne poslovne priče članica Udruženja poslovnih žena Srbije.
Slađana Šumanac, ispred prve srpske urbane buregdžinice „Blue Moon“, Ivana Dragović, kao predstavnik firme „Ivanin studio“ koja se bavi originalnim voćnim i cvetnim dekoracijama, i Mileva Malešić, direktorka TV Foruma iz Prijepolja, predočile su preduzetnicama svoja iskustva u poslovanju, različite probleme sa kojima su se suočavale, kao i poslovne planove i rezultate.
Izvor: tanjug