Preporođeni Zlatar u zlatnim bojama jeseni

Lepotom krajolika i blagotvornim vazduhom privlačna, ali dugo u senci drugih turističkih centara, planina Zlatar poslednjih godina doživljava preporod u turizmu. Posetilaca je ovde sve više, i domaćih i stranih, a grade se novi i modernizuju postojeći smeštajni kapaciteti.

Minulih godina ulaganjima novovaroške opštine obnovljen je hotel „Panorama”, a sve življa je i privatna inicijativa: pored „Panorame” napravljen je moderan hotel „Zlatarski zlatnik”, preko puta podignut takođe savremen „Zlatarski biseri”, tu su i dva motela, šest konačišta, grade se i nova zdanja. Mnogi vlasnici apartmanskih objekata su modernizovali te kuće, uredili sobe i okućnice. Zimi su privlačna skijališta sa veštačkim osnežavanjem. Na meniju je i domaća hrana u kojoj su najtraženiji lokalni specijaliteti zlatarski sir i heljdopita. Polupansion u hotelima je od 20 do 30 evra, ležaj u privatnom smeštaju 10 evra.

Jedino što kvari povoljnu sliku ovdašnjeg turizma jeste to što je objekat RH centra „Zlatar” (na 17.000 kvadrata, sa 330 postelja) još zatvoren za posetioce: nekad ponos celog kraja, sa izuzetnim uslovima za zdravstveni (lečenje srčanih oboljenja i oporavak) i sportski turizam (na čijim stazama su se pripremali i sportisti pred olimpijade), već godinama je zaboravljen od države koja preko Fonda PIO njime gazduje.

A lepota prirode Zlatara posebno je upečatljiva tokom sunčanih dana ove jeseni, kada se zlatne boje listopadnog drveća prelivaju sa zelenilom četinara. Takav prizor snimili smo sa uređenog vidikovca u šumi podno hotela „Zlatarski zlatnik”.
Izvor: Politika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *