Vasiljević: Nećemo tolerisati neodgovorne izvođače, rokovi i kvalitet se moraju poštovati

Nova Varoš – Ono što opština Nova Varoš sa nestrpljenjem očekuje, to je 27. septembar kada će biti otvaranje Javne nabavke za dodatnih 40 000 000 dinara za nastavak treće faze završetka vodovoda u Božetićima. To je treća faza potisnog voda koji je dug sedam kilometara.

Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš, foto: Studio 4N

„To je nešto što nas u ovom momentu najviše raduje i očekujem da ćemo dobiti nekog odgovornog i ozbiljnog izvođača, jer je to najveća bojazan kod nas kada su u pitanju tako odgovorni projekti. Ako je neko odgovoran, kao što je do sada bio mi sa rokovima ne kasnimo, a kvalitetno se rade projekti, rako da se nadam da će tako biti i ovaj put. Inače, Božetići su stočarski kraj, Nova Varoš se time može pohvaliti u Zlatibosrkom okrugu sa stočnim fondom u toj Mesnoj zajednici. Nova Varoš ima 9 000 muznih krava i to je opština u kojoj je turizam na prvo mestu, pa onda poljoprivreda”, rekao je Radosav Vailjević, predsednik opštine Nova Varoš.

Imamo loša iskustva sa pojedinima, najeftiniji izvođači mogu napraviti velike problem narodu

Vasiljević je u izjavi za Glas zapadne Srbije istakao da poučeni prethodnim iskustvima neće tolerisati neodgovorne izvođače.

„Nemarne izvođače radova omogućile su Javne nabavke. Najveće primedbe svih predsednika opština je način na koji dolazimo do nemarnih izvođača radova, a problem su Javne nabavke preko kojih ne možemo da odaberemo onoga koji je najkvalitetniji,I malo skuplji  nego onoga koji je najgori po kvalitetu samo zato što je dao nižu ponudu. Za 27. septembar je zakazano je otvoranje nove Javna nabavka za izgradnju vodovoda u Božićima. Bez obzira kolika je vrednost projekta, ako je izvožač radova neki nemaran, on će da smanji predračunsku procenjenu vrednost kako bi dobio i mora da dobije taj posao, mi moramo da mu potpišemo ugovor, sa nemarnim izvođačima često „zaglavimo” i na sudu. To je bio slučaj izgradnje naše kanalizacione mreže na Zlataru i ne znamo do kada će do traje, pa su iz tog razloga nama kao opštini i državi vezane ruke. To su sudske procedure koje će trajati, a narod u tom slučaju ispašta”, rekao je Vasiljević.

On je naglasio da iz tih razloga, ne krije svoju ideju i poruku da se neodgovorni izvođači ne javljaju.

„Poručujem svim nemarnim izvođačima radova, koji su do sada imali problem sa opštinom kao loši izvođači da nam se više ne javljaju na naše Javne nabavke, te da nam ne podmeću klipove po točkove, jer to je ometanje razvoja naše opštine. Sve ćemo učiniti da svim nemarnim izvođačima radova napišemo negativne reference, te da se stvore uslove da se više nigde ne jave ni u jednoj opštini. Nemam nikakvu obavezu da sarađujem sa ljudima koji su neodgovorni, jer sam neko koga je narod izabrao i neko ko polaže računa ovom narodu. Sve što je obećano da se uradi u našoj Novoj Varoši ne može da se uradi bez odgovornih ljudi i izvođača radova. Mi smo opština koja nikome ništa ne duguje, od fakture od hiljade dinara, pa do fakture od 50 miliona ili 100 miliona platili smo sve svakome drugi dan, tako da ni ti izvođači radova nemaju pravo da nam se obraćaju, da nas mole, niti da nas nešto ometaju. Zakon im dozvoljava da se poijave, al’ mi ćemo sve učiniti da ih sankcionišemo, radićemo intenzivno na tome da proverene izvođače radova imamo uvek u  izboru najodgovornijih projekata”, zaključio je Vasiljević.

GZS i PP Media