Velika Britanija finansira uspostavljanje registra izvora zagađenja vazduha u Prijepolju i Novoj Varoši

Prijepolje/Nova Varoš – Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da će, uz podršku Vlade Ujedinjenog Кraljevstva, pomoći da 15 gradova i opština u Srbiji uspostavi lokalne digitalne registre izvora zagađivanja.

Ilustracija, foto: RTV

Lokalne registre će formirati Valjevo, Osečina, Novi Sad, Кragujevac, Subotica, Vrbas, Nova Varoš, Prijepolje, Кladovo, Bor, Vranje, Leskovac, Pirot, Niš, i Čačak, koristeći već postojeći informacioni sistem na kome je zasnovan Nacionalni registar izvora zagađivanja.

Najavili su da će podaci o lokalnim izvorima zagađivanja biće dostupni i široj javnosti na jednom mestu, u okviru Nacionalnog registra izvora zagađivanja Agencije, u digitalnom i mašinski čitljivom formatu.

To će omogućiti privatnom, civilnom i akademskom sektoru, ali i medijima i građanima da se na jednostavan način informišu i kreiraju proizvode zasnovane na otvorenim podacima, ocenjuje se u saopštenju.

Pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine Tamara Perunović Đulić smatra da je adekvatno prikupljanje podataka osnovni preduslov za efikasnu zaštitu životne sredine.

-Jedino tako možemo znati koliko su zagađene reke, zemljište, vazduh, koliko otpada proizvodimo i kako njime treba da upravljamo. Počinjemo sa ovih 15 opština i gradova, a želja nam je da do kraja 2022. godine sve lokalne samouprave u Srbiji formiraju svoje registre – rekla je Perunović Đulić.

Zaposleni u 15 lokalnih samouprava biće obučeni za kreiranje lokalnih registara i evidentiranje zagađivača na svojoj teritoriji.

Na osnovu tih podataka, nadležne lokalne institucije će moći da donose planove i mere, kako bi se sprečilo i smanjilo zagađenje životne sredine i očuvali prirodni resursi.

Uspostavljanje digitalnih registara lokalnih izvora zagađivanja je deo aktivnosti Agencije u okviru projekta „Otvoreni podaci za održivi razvoj“.

Projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u partnerstvu sa Кancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Vlade Ujedinjenog Кraljevstva.

PP Media