Veliko interesovanje turista za planinu Zlatar, rezervat Uvac posebna atrakcija

U prirodnim lepotama zaštićenog rezervata Uvac i ove godine moći će da uživaju turisti iz Srbije i iz inostranstva, izjavio je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević na Sajmu turizma u Beogradu.
Opština svake godine ozbiljno ulaže u razvoj turizma na Zlataru, jer, kako kaže predsednik opštine Nova Varoš, Zlatar ima najlepše prirodne potencijale u Srbiji.
„Mi moramo da razvijamo te potencijale, naše šume, vode, planine, vazduh, sve što nam je priroda podarila mi moramo to vešto da iskoristimo“, rekao je Vasiljević.
On je rekao da je u planu i proširivanje smeštajnih kapaciteta hotela Panorama sa 250 na 300 ležajeva i dodao da Zlatar u svojoj ponudi ima osim brojnih hotela i smeštajne kapacitete u seoskom turizmu.
Vasiljević naglašava da će opština učiniti sve da dodatno razvija ski-turizam na Zlataru. „Zlatar trčećim koracima želi da stane u red s našom komšijskom opštinom Zlatibor koja nam u ovom trenutku srdačno pomože“, kazao je on.
Vasiljević dodaje da je prirodni sadržaj Zlatara i u turističkoj ponudi Zlatibora i da mnogi gosti koji odsedaju na Zlatiboru žele da posete i Zlatar.
„Naša jezera, ledenu pećina i druge sadržaji posećuju ljudi iz Srbije i inostransva tako da se nadam da će posećenost Zlatara ove godine biti rekoradna u odnosu na predhodnih 10 15 godina“ rekao je Vasiljević.
Kao novitet u turističkoj ponudi Zlatara Vasiljević izdvaja obilazak rezervata Uvac, gde će posetioci moći da iz prve ruke vide doline meandra, ledenu pećinu, Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero.
Rezervat Uvac je zaštićeno prirodno dobro sa više od 104 vrsta ptica i s najvećom kolonijom beloglavog supa u Evropi koji je do skoro bio pred uzumiranjem.

Zapažen nastup na beogradskom Sajmu turizma imao je TSC Zlatar Nova Varoš


Direktorka Turističko-sportskog centra Zlatar Rosa Jakovljević rekla je na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu da Zlatar ima odlične preduslove za razvoj sportskog i rekreativnog turizma i pripremu sportista.
„Zlatar je vazdušna banja koja ima razvijenu celokupnu sportsku infrastrukuturu i cilj nam je da privučemo što veći broj sportita. Još uvek nemamo dovoljno trim staza ali se u budućnosti to svakako planira“, rekla je Jakovljevićeva.
Prema njenim rečima, zdravstveni turizam od zatvaranja rehabilitacionog centra Zlatar je u opadanju.
„Nadamo da ćemo uskoro rešiti odnose sa PIO fondom i da ćemo oživeti i tu vrstu turizma jer imamo potencijalne kupce. Zlatar pogoduje obolelima od kardiovaskularne bolesti, anemičnim osobama, tako da se nadam da će otvaranje centra vratiti i zdravstveni turizam na Zlatar“, dodala je Rosa Jakovljević.
PP Media