Venci u slavu junaka

Nova Varoš – Obeležena 109. godišnjica oslobođenja Nove Varoši od Turaka, 1. novembra 1912. Vence na spomenike vojvodi Petru Bojoviću i 1.200 ratnika položili Radosav Vasiljević i Branko Bjelić, čelnici Opštine.

Radosav Vasiljević i Branko Bjelić odali poštu vojskovođi, foto: A.Rovčanin

U čast i slavu 1. novembra, dana kada je 1912. godine, ulaskom 4. užičkog puka III poziva Javorske brigade, Nova Varoš oslobođena od petovekovne turske vlasti, na Trgu vojvode Petra Bojovića odata je pošta junacima.

Vence na spomenik vojvodi Petru Bojoviću, kao i na beleg 1.200 ratnika koji su živote dali za slobodu Srbije u ratovima od 1912. do 1918. godine, položili su Radosav Vasiljević, predsednik Opštine i Branko Bjelić, zamenik predsednika.
Vasiljević je u kraćem obraćanju podsetio na program obeležavanja 109. godišnjica oslobođenja od Turaka i ukazao na rezultate u ekonomskim koracima Opštine u ovoj godini.

Opštinski praznik – 1. novembar, kao najznačajniji istorijski datum opštine, slavi se od 1999. godine.

Inače, trg je više puta renoviran i dograđivan i od 1993. godine nosi ime slavnog zemljaka, vojvode Petra Bojovića (1858-1945), učesnika šest oslobodilačkih ratova Srbije i komamndanta Prve armije u proboju Solunskog fronta. Ovde je na Vidovdan 1997. godine, 52 godine od smrti vojskovođe, otkrivena bronzana skulptura, rad beogradskog vajara Miodraga Živkovića.

Povodom obeležavanja 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu, 1. novembra 2018. godine, otkriven je mermerni spomenik u slavu 1.200 ratnika, Akademski vajar Nebojša Savović – Nes , iz Gornjeg Milanovca, krajputaškim belegom oživeo je ta sudbonosna vremena – u kamenu su krstoliki otvor koji vodi kući i golub kao simbol slobode sa krajputaša…

Zlatarinfo