Vidovdanski sabor Gorava Krajčinnovići – 27. put najveća atrakcija tromeđe

Priboj – Popuštanjem mera u sve tri države Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, stekli su se uslovi da Vidovdanski sabor ponovo okupi više desetina hiljada gostiju i učesnika koji su decenijama bili čuvari tradicije i običaja tromeđe. Manifestacija koja je prošle godine opstala i u vremenu Кorone, najavljuje  za nedelju 27.  jun spektakularno saborovanje u Кrajčinovićima uz tradicionalne discipline seoskog višeboja, trke konja, ovna s četiri roga i koride, i atraktivan zabavni program za koji će biti zaduženi Milomir Miljanić, Ekstra bend i gosti iznenađenja.

Vidovdanski sabor u Krajčinovićima, foto: PP Media

Prema rečima Mladoja Radovića, osnivača i generalnog pokrovitelja Vidovdanskog sabora Gorava Кrajčinovići, Organizacioni odbor je na molbu velikog broja stalnih učesnika sportskih takmičenja, seoskog višeboja, vlasnika ergela konja i bikova sa cele tromeđe, (a naročito sa severa Crne Gore i istoka Republike Srpske, koji su predlagali da se sa radnog dana i početka posta u ponedeljak 28., Sabor pomer za vikend), odlučio da im izađe u susret i omogući da u što većem broju prisustvuju Saboru i  da se manifestacija održi 27. juna u nedelju sa početkom u 10 časova.

Manifestaacija koju je osnovao pre četvrt veka nadaleko čuveni domaćin iz Кrajčinovića Mladoje Radović, bila je  na početku pokušaj oživljavanja prostora tromeđe nakon ratnih zbivanja  i situacije u kojoj su se dojučerašnje nerazdvojne komšije prijatelji  i rodbina, odjednom, „preko noći“ zatekli administrativno podeljni u tri odvojene države.

Domaćinski odnos, sabornost i veliki broj sadržaja programa manifestacije, doneo je ubrzo Vidovdanskom saboru Gorava Кrajčinovići  epitet najbrojnijeg i najvećeg narodnog skupa na tromeđi. U želji da afirmiše tradiciju ovog kraja kroz oživljavanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, narodnih običaja, seoskih sportskih nadmetanja i zabave, organizator je napravio specifičan program kombinovanog seoskog višeboja i nadmetanja u tradicionalnim veštinama iz života naših predaka.

U okviru takmičenja u seoskom višeboju organizuju se reprezentativni turniri u: malom fudbalu, odbojci, skoku u dalj, bacanju kamena s ramena, trci đedova, a u nadmetanjima iz tradicionalnih veština tu  su discipline, izvlačenje trupca s volovima, rezanje trupca testerom kladarom, rezanje trupca dubećom testerom kao i takmičenje u govorenju zdravice, brzom ispijanju piva a najveće atrakcije saboora su čuvena Vidovdanska korida i konjička trka na stazi od 1,5 kilometara. Decenijama već najspremniji momci tromeđe i cele porodice od Durmitora do Zlatibora i od Romanije do Bjelasice, spremaju se cele godine kako bi svoje veštine pokazali na Vidovdanskom saboru u Кrajčinovićima, koji uspeva da kroz takmičenja u toku dana i narodno veselje „kod gazde Mladoja“ koje potraje do zore,  okupi i više od  deset hiljada posetilaca.

PP Media