Vlasnici plovila na Zlatarskom jezeru prvo zakazali, pa potom otkazali protest

Nova Varoš/Sjenica – Ministarstvo zaštite životne sredine oglasilo je javni uvid u Nacrt Uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Uvac“. Nacrt predviđa novi režim zaštite ovog područja, kao i mere kojima će se, između ostalog, definisati prelazni rok za prelazak motornih čamaca i drugih plovila na električni pogon.

Vožnja čamcima važan deo turističke ponude na Zlataru, foto: A.Rovčanin

„Pojedini elektro motori se jako brzo prazne i nemoguće obaviti vožnju, čamac bi stao nasred jezera. Ovi čije batarije mogu dugo da traju su poprilično skupi i zato je potreban odrđen vremenski period kako bi mogli da uložimo u to. Ne bežimo od te uredbe i nadamo se da se na ovaj način konačno pronaći zajedničko kompromisno rešenje koje je za dobrobit svih. Za razvoj turizma na Zlataru, ali i za očuvanje životne sredine“, izjavio je za RINU Danilo Paunović vlasnik čamca na Uvačkom jezeru.

Ministarka je rekla da će se svima koji u rezervatu „Uvac“ koriste motorne čamce na goriva koja zagađuju životnu sredinu, dati prelazni rok za prelazak na plovila na elektro pogon.

„Nacrt Uredbe će biti na uvidu javnosti 20 dana, a zatim će biti održana javna rasprava u Novoj Varoši i Sjenici. Pozivamo građane i sve zainteresovane strane da se uključe u donošenje novog akta, kako bi se na najbolji način sagledali svi potencijalni problemi i kako bismo zadovoljili najvažniji interes čitavog društva, a to je adekvatna zaštita naših prirodnih dobara”, rekla je ministarka Irena Vujović.

Prema njenim rečima, nakon revizije biće povećana površina pod zaštitom na ovom području sa 7.543 hektara na 11.746 hektara, i biće uspostavljen i prvi stepen zaštite, odnosno režimi zaštite I, II i III stepena.

Specijalni rezervat prirode „Uvac” nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između masiva planine Zlatibor na severu, Čemernice i Javora na istoku i jugoistoku i Zlatara na zapadu i jugozapadu, na teritoriji opština Nova Varoš, Sjenica i Priboj.

Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio je krajem 2019. godine Ministarstvu zaštite životne sredine Studiju zaštite Specijalni rezervat prirode „Uvac”, i Ministarstvo je pokrenulo je postupak revizije zaštite tog područja, ali je kasnije, zbog epidemioloških izazova, postupak odložen. Novim Nacrtom Uredbe, postupak se nastavlja.

Rina i PP Media