Vukosav Tomašević – Iz mog ugla: SREĆAN PRAZNIК, PRIJEPOLJCI

Prijepolje – Poštovani sugrađani, Prijepoljci, srećan vam Dan opštine.
Juče je bio 7. jul- Dan opštine Prijepolje. Nije obeležen ni na koji način, ni jednim činom, čak ni jednom izjavom onih koji su po prirodi posla bili dužni da to učine.

Osim ako kao prazničnu čestitku ne shvatimo činjenicu da je glavna gradska ulica, od Vakufskog mosta do Šarampova, uoči i na Dan opštine bila u totalnom mraku, sa ugašenom javnom rasvetom. Od odlazeće vlasti, bez dileme najgore u istoriji Prijepolja, moglo se i može se očekivati sve i svašta. Ali da će prećutati i prespavati Dan opštine – e tu su baš prevazišli sami sebe!

Bilo kakvo i bilo čije objašnjenje da je sve posledica „nepovoljne epidemiološke situacije izazvane korona virusom„ nije istinito niti logično, i predstavlja pojedinačni i kolektivni alibi za sve neodgovorne postupke u izbornom vakumu, pa i za ovu konkretnu priliku.

U danu kada je trebalo obeležiti Dan opštine stigla je najava uvođenja vanrednog stanja u Prijepolju, kao i izjava predsednika Republike o vraćanju drastičnih mera u borbi protiv zaraze.

U redu, iz preventivnih zdravstvenih razloga nije trebalo organizovati svečanu sednicu Skupštine opštine Prijepolje povodom Dana opštine.
Ali je Dan opštine, umesto opstrukcije, medijskog i bukvalnog mraka, mogao i trebao biti obeležen na još bezbroj, epidemiološki i zdravstveno bezbednih, a prikladnih načina. Evo, za primer, samo dela repertoara:
Umesto sednice Skupštine opštine mogla je biti upriličena prikladna sednica Opštinskog veća, koje je još uvek, kao i svi drugi organi lokalne vlasti, u mandatu. Njih osmoro su mogli u čast praznika makar srknuti po kafu, raspoređeni oko onog čuvenog „sendvič stola“, sa 2 metra propisane i bezbedne distance.

Predsednik opštine, još u mandatu, mogao se obratiti pučanstvu čestitkom u nekom od lokalnih, pa čak i novopazarskih medija, kao što je to u protekle 4 godine činio više puta godišnje, povodom raznih praznika.
Povovom Dana opštine dodeljuju se i najviša opštinska priznanja. Objavljeno je da su nadležne instance donele odluke, ali ne i ko su laureati. Moglo je to biti obnarodovano juče, ali se, izgleda, umešao virus…

„Najuspešniji direktor„ mogao je, recimo, za Dan opštine da isprazni kontejnere, opere ulice i pusti struju u Valterovu. Bar toliko, za obale Lima, Stanjevine i ostalo da ga ne teretimo.

Za Dan opštine na stubove javne rasvete mogle su biti postavljene zastavice Republike Srbije i opštine Prijepolje, makar umesto onih bajatih stranačkih predizbornih.

Za neupućene, opština Prijepolje ima svoju zastavu, koja je deo opštinskog grba. Na Dan opštine neka delegacija lokalne vlasti, sadašnje ili buduće, mogla je položiti makar neki cvet na u Prijepolju brojne spomenike našim slavnim predcima.

I tako dalje, itd, itd, itd… Niko od aktera proteklih lokalih izbora, dakle ni buduće lokalne vlasti, nije se setio Dana opštine. Ni jedan „čaršijski „ ni „seoski „lider. Niti je tim povodom uputio bilo kakvu poruku.

Umesto čestitke stigla je vest da je konstitutivna sednica novog saziva Skupštine opštine Prijepolje zakazana za 20. avgust. Dakle, najgoroj vlasti u istoriji Prijepolja, bez ijednog valjanog razloga i logičkog objašnjenja, data je mogućnost da i dalje radi sve sto radi i i još bar 2 meseca parazitira na budžetu. Naravno, neće ni pokušati da reše ni jedno od gorućih pitanja koji tište Prijepoljce. Na pitanje kako i zašto, odgovor glasi da je to stiglo „odozgo“. I da se kao takvo mora poštovati.

Ako je to zaista tako, dobro je da makar znamo koliko „odozgo „ brine o građanima Prijepolja i njihovim problemima, kada ih tako hladno i iz nekog sopstvenog skrivenog interesa, mimo njihove na izborima iskazane volje, ostavlja u kandžama onih koji su ih ojadili. A i „odozdo“, uprkos podršci koju su dobili na izborima, a koja je jasan vapaj građana za hitnim promenama, neće ni pokušati da pita „odozgo“ kome je potreban ovaj autogol!

Izgleda da su i „odozgo „ i „ odozdo „ prihvatili stav odlazeće lokalne vlasti da u Prijepolju ne važe pravosnažne sudske presude, pa će u fotelji još bar 2 meseca ostaviti direktora za koga je sud utvrdio da ne može da obavlja tu funkciju. A možda i nije vreme da se „ talasa „. Evo, stiglo leto, a, ne daj Bože, vraća se i korona.

Sve u svemu, po cenu da budem optužen za pokvarenu maštu, namaće mi se zaključak da se i „odozgo „ i „ odozdo „ Prijepoljem i Prijepoljcima bave jedino u toku izbornih kampanja.
Srećan praznik, Prijepoljci! Vukosav Tomašević.

PP Media