Za podršku poljoprivrednicima sa teritorije opštine Prijepolje 3.000.000 dinara

Prijepolje – Fondacija Ana i Vlade Divac, opština Prijepolje i Regionalna razvojna agencija Zlatibor potpisali su ugovor o saradnji kojim je zvanično pokrenut  „Fond za razvoj poljoprivrednika u opštini Prijepolje 2021″. Projekat osnivanja ovog inovativnog fonda podržao je USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu.

Foto: A.Rovčanin

Prijepolje je druga  opština u Zlatiborskom okrugu, posle Čajetine, koja  osniva fond za podsticaj  poljoprivredne proizvodnje. Njegova namena je pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava iz fonda koja obezbeđuju opština Prijepolje i Fondacija Ana i Vlade Divac. Ukupan iznos sredstava na raspolaganju je 3.000.000,00 dinara.

– Ovo je inovatni model koji će omogućiti  da se finansijska sredstava iz Fonda ciklično koriste  za podsticaje poljoprivrednih proizvođača naše opštine. 30% vrednosti podsticajnih sredstava u prvoj godini  trajanja ugovora subvencioniše opština Prijepolje, dok će ostatak sredstava  otplaćivati korisnici bez opterećenja kreditnom kamatom i to 10% vrednosti podsticajnih sredstava u prvoj godini, 30% u drugoj godini i 30% u trećoj godini trajanja Ugovora – kazao je predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović istakao je da je ponuda subvencija i kredita u Srbiji velika, ali da mali, tradicionalni poljoprivrednici i dalje teško dolaze do novca neophodnog za inicijalno investiranje u proširenje i unapređenje proizvodnje.

-Ovakvi alternativni, „rivolving”  vidovi podrške od strane opština i drugih partnera upravo rešavaju taj problem –  gde banke nemaju interesa da pružaju usluge, moramo pronalaziti druge načine podrške.  Posebno nas raduje činjenica da raste broj opština zainteresovanih za ovaj model – rekao je Pavlović.

Od samog osnivanja Fondacija Ana i Vlade Divac uložila je preko pola miliona evra za pomoć Prijepolju.

-U Prijepolju smo izgradili zgradu za socijalno stanovanje za 14 izbeglih i raseljenih porodica koje su godinama bile smeštene u Kolektivnom centru Boško Buha – Jabuka. Kroz projekat Divac omladinski fondovi podržano je preko 70 omladinskih projekata namenjenih mladima od 15 do 30 godina. Rekonstruisali smo osnovnu školu “Dušan Tomašević Ćirko”, napravili školsku salu za fizičko obrazovanje i obezbedili opremu za fiskulturnu salu, kao i donaciju knjiga za školsku biblioteku. Pored toga Fondacija je donirala medicinsku i kompjutersku opremu bolnici u Prijepolju. Već sedmu godinu za redom realizujemo i projekat Divac poljoprivredni fondovi kroz koji je podržano 150 poljoprivrednih gazdinstava – istakao je Vlade Divac osnivač Fondacije Ana i Vlade Divac.

Ana Divac osnivač i predsednik UO Fondacije Ana i Vlade Divac naglasila je da se tragajući  za  održivim načinima i  modalitetima podrške selu, rodila ideja  osnivanja potpuno novog fonda za podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane, a u čijem razvoju nam je pomogao USAID-ov Projekat  za  konkurentnu  privredu.

-Tokom 14 godina postojanja i rada,  Fondacija  Ana i Vlade Divac na različite načine pomogla je preko 1000  poljoprivrednih gazdinstava. Na osnovu našeg višegodišnjeg rada u opštini Prijepolje shvatili smo da je neophodno da se Prijepolje, kao jedna od nerazvijenih opština u Srbiji, razvija u cilju zadržavanja mladih ljudi i mi kroz postojeće projekte mladima pružamo šansu za samozapošljavanje. Prijepolje i ceo region poseduju izuzetne prirodne resurse i potencijal za razvoj poljoprivrede – naglasila je Ana Divac.

Akreditovana RRA „Zlatibor” se 19 godina bavi podrškom lokalnom i regionalnom razvoju.

-Odlična saradnja sa rukovodstvom opštine Prijepolje i dobra saradnja RRA „Zlatibor” na različitim programima USAID-a u našem regionu rezultirala je pokretanjem centra za lokalni ekonomski razvoj (LER). Imajući u vidu da Fondacija Ana i Vlade Divac ima dosta uspešnih programa podrške u opštinama u  našem regionu, smatram da ovaj novi ugovor o saradnji na projektu „Fond za razvoj poljoprivrednika u opštini Prijepolje 2021″ ima sve uslove za uspeh. Pokretanje ovog inovativnog fonda pokazalo je da je opština Prijepolje otvorena za sve razvojne inicijative i projekte i da može efikasno da ih sprovede – rekao je Slavko Lukić, direktor RRA Zlatibor.