BNV otvara Ured u Prijepolju

U izjavi za nedeljnik „Stav“ predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo najavio je otvaranje Ureda BNV-a u Prijepolju koje će se baviti ostvarivanjem prava Bošnjaka  iz nadležnosti Vijeća.

Odgovorajući na pitanje Almira Mehonića, novinara „Stava“, da se stiče utisak da je deo Sandžaka, koji obuhvata Prijepolje, Brodarevo, Priboj i Novu Varoš zanemaren i da Bošnjačko nacionalno vijeće tu ima manji uticaj i slabije aktivnosti nego u drugom delu Sandžaka.

– Za početak ćemo otvoriti Ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Prijepolju koji će pokrivati s radom Prijepolje, Brodarevo, Novu Varoš i Priboj i imenovaćemo koordinatore Ureda koji će se aktivno baviti ostvarivanjem prava iz nadležnosti Vijeća. Želim da navedem opštinu Priboj kao primer zašto je potreban Ured. U Priboju imamo najveće probleme, od odbijanja lokalnih vlasti da uvedu u službenu upotrebu bosanski jezik i pismo, pa do uvođenja cele nastave na bosanskom jeziku. A da ne govorimo o ukidanju programa realizacije održivog povratka prognanih Bošnjaka na svoja ognjišta, koji je prekinut nakon izlaska Ugljanina iz Vlade Srbije, a koji je on i pokrenuo i delimično realizovao. U te tri sandžačke opštine krenulo je izučavanje bosanskog jezika s elementima nacionalne kulture, a u Brodarevu i cela nastava na bosanskom jeziku. Kroz uspostavljanje Ureda izborit ćemo se za sva prava koja smo ostvarili u sandžačkim opštinama s većinskim bošnjačkim stanovništvom – kazao je Esad Džudžo.

Izvor: PP Media i nedeljnik “Stav” Almir Mehonić