U Priboju i Prijepolju najveća migracija stanovništva

Novi Pazar je jedini sandžački grad u koji se tokom prošle godine doselilo više stanovnika drugih gradova Srbije nego što ih je otišlo da živi u neki od drugih gradova naše zemlje, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Prema podacima o unutrašnjim migracijama, u ovaj grad su se tokom 2016. godine doselile 553 osobe, a napustilo ga je njih 365, pa je na osnovu toga broj stanovnika u Novom Pazaru tokom prošle godine porastao za 188.
U preostalih pet sandžačkih opština beleži se negativan migracioni saldo, a najgora situacija je u Priboju iz kojeg se prošle godine odselilo 410 stanovnika. Ništa bolja situacija nije ni u Prijepolju koje je napustilo 381 i Tutinu iz kojeg se odselilo 328 stanovnika.
Tokom 2016. godine iz Sjenice se odselilo 263 stanovnika, a Nove Varoši 252.
U istom periodu, niti u jednu od ovih opština se nije doselilo više od 153 osobe, koliko ih je došlo da živi u Prijepolje.
U Priboj se doselilo 136 bivših stanovnika drugih gradova Srbije, Tutin i Sjenicu po 116, a u Novu Varoš tek 101.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pozitivan migracioni saldo zabeležen je u 41 gradu u Srbiji, dok je u 128 on bio negativan.
Najviše doseljenika u prošloj godini zabeleženo je u Beogradu i Novom Sadu, a najviše njih se odselilo iz Kruševca, Užica, Kraljeva i Leskovca.
Izvor: radio sto plus N. Kočović