Za prekogranične projekte Srbije i Crne Gore opredeljeno 3,41 miliona evra

Priboj – U Regionalnom inovacionom start ap centru u Priboju danas je održana Svečana konferencija povodom otvaranja Trećeg poziva za podnošenje predloga za program prekogranične saradnje Srbija –Crna Gora 2014-2020, koju su otvorili predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i pomoćnik Ministra za evropske integracije Mihajilo Dašić.

Foto: A.Rovčanin

Konferenciju je organizovala Operativna struktura Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, Ministarstvo za evropske integracije RS, Kancelarija za evropske integracije Vlade Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srbije.

Treći poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-CG 2014-2020. otvoren je 3. marta ove godine i  ima za ciljeve povećanje mogućnosti zapošljavanja, zatim upravljanja otpadom i tretmana otpadnih voda kao i unapređenje kapaciteta za korišćenje turističkih potencijala programskog sadržaja. Opština Priboj teritorijalno pripada programu prekogranične saradnje Srbija i CG a veliki broj projekata sproveden je i sprovodi se na ovom i širem području.

Trećim pozivim za podnošenje predloga za program prekogranične saradnje Srbija –Crna Gora 2014-2020 opredeljeno je nešto više od 3,4 miliona evra koja će biti dodeljena u formi granta, bespovratne finansijske pomoći pri čemu korisnici obezbeđuju, u vidu sufinansiranja minimum 15% ukupnog budžeta predloženog projekta iz sopstvenih izvora ili iz sredstava koja nisu iz budžeta EU. Minimalni iznos donacije po ugovoru je 120.000e dok je maksimalni iznos 350.000 u zavisnosti od tematskog prioriteta.

Aktivnosti finansirane kroz projekte mogu se sprovoditi isključivo u programskom području koje u Republici Srbiji obuhvata – Novu Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenicu, Vrnjačku Banju, Kraljevo, Novi Pazar, Rašku, Tutin i Ivanjicu a u Crnoj Gori- Andrijevicu, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjicu, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak. Rok za podnošenje projekata je 1.jun 2022 godine.

PP Media