Za vikend jedinstveni sajam belog mrsa u Gornjoj Gorevnici kod Čačka

Čačak – Jedinstvena i jedna od najvećih manifestacija posvećena proizvodima od mleka održaće se u subotu i nedelju (9. i 10. septembra) u Gornjoj Gorevnici kod Čačka.

Jedistvena manifestacija posvećena belom mrsu, foto: GZS

Radi se o jedinstvenom prodajnom sajmu i degustaciji kajmaka i najboljih vrsta sireva iz regiona. Mnogi posetioci biće u prilici da okuse rertke vrste ovih proizvoda ali i da ih kupe. Na štandovima će se pored domaćih kravljih sireva naći ovčiji, kozji ali i magareći, za kojeg kažu da je jedan od najskupljih sireva na svetu.

Otvaranje je zakazano za 11 sati a odmah nakon toga posetioci će moći da se na sajamskom prostoru počaste raznim delikatesima na jedinstvenoj gorevničkoj mlečnoj trpezi. Samo na njoj naćiće se oko 100 proizvoda na bazi mleka i mlečnih proizvoda.

Foto:Rina

„Biće tu proizvodi od sira, kajmaka, lekovite surutke, pa do kako narod ovog kraja kaže, ptičijeg mleka. I da naglasim, ko odavno nije probao one čuvene i zaboravljene mekike, ovde će ih naći ako stigne na vreme na otvaranje. Tvrdim da niko bolju mlečnu trpezu ne ume da napravi od naroda ovog kraja. I tačno je da su mnoge dugoveke generacije gorštaka iz ovog kraja odrasle na zelenom soku i žutoj proji. U rudnik se išlo sa kriškom sira i kaišom slanine. A najbolji lek za jevtiku bila je i ostala surutka”, kaže Gvozden Nikolić autor manifestacije koja je zaživela prošle godine.

Crne i Plave mame u 18 časova bore se za Zlatnu metlu!

U subotu popodne sledi prava atrakcija. Na fudbalskom stadionu „Dolina dabrova” na kojem će nastupiti Saša Matić i Mira Škorić najpre će se odigrati fudbalski meč koji je najposećenija utakmica u ovom delu Srbije: Crne mame – Plave mame!

„Ideja je nastala 2016. godine i najpre je to bio meč majki protiv svoje dece koja igraju u našem klubu, ali brzo smo prerasli seoske okvire. Naime mnogo majki se prijavilo pa smo onda odlučili da ih podelimo u dve grupe, Crnke i Plavuše. Verujte da samo tom derbiju prisustvuje preko 1000 navijača i veoma je zanimljivo gledati kako svekrva navija za snajku. Imamo i opasne napadače, jedno vreme popadija je igrala centarfora i zaista je doživela ovacije. A sve su to majke i domaćice iz našeg kraja, koje itekako znaju svoj posao u kući. Mnoge od njih i same spravljaju sir, kajmak i gaje stoku”, kaže profesor Ivan Glišić, inače čovek koji pored svog poziva za katedrom na Agronomskom fakultetu u Čačku, živi i radi u svom selu Gornjoj Gorevnici.

U nedelju izložba i prezentacija savremenih poljoprivrednih mašina

U nedelju, 10. septembra svi zainteresovani imaće priliku da pogledaju izložbu Solis traktora i priključnih mašina, dok je za 13 sati zakazana promocija svih poljoprivrednih mašina koje distribuira preduzeće „Kruška” iz Čačka. Prezentacija ce obuhvatiti predstavljanje mašina za košenje i sakupljanje trave, mašine za obradu zemlje, freze i rotacione drljače, voćarske i bočne mulčare. Za sve posetioce su obezbeđeni prigodni pokloni.

Muzički deo manifestacije je takođe svojevrsna atrakcija jer u njemu nastupaju estradne zvezde kao što su Mira Škorić i Saša Matić, dok će se odmah nakon utakmice oglasiti majstori violine koji su nedavno napunili stadion u Pranjanima, Branko Ristić, Goran Veljković Elvis i Saša Petrović svima znan kao Sale Šou.

GZS i PP Media