Zasadima voća potrebno navodnjavanje, a uslovi za prihranu su idealni

Padavina je palo ispod proseka, pa je negde potrebno navodnjavanje. S druge strane, ovih dana idealni su uslovi za jesenju prihranu jabuke, kruške i šljive. Na terenu je registrovan manjak vlage u zemljištu u zasadima voća, zbog padavina, kojih je bilo ispod proseka u septembru. Uzgajivačima se savetuje da povedu računa o vlažnosti zemljišta i ukoliko je potrebno primene navodnjavanje. Odgovarajuća vlažnost zemljišta u ovom periodu je važna zbog usvajanja hraniva i pripreme biljaka za prezimljavanje i narednu sezonu.

S druge strane, ovih dana uslovi su idealni za jesenju prihranu jabuke, kruške i šljive. U ovu svrhu koriste se đubriva sa naglašenom fosfornom i kalijumovom komponentom. Orijentacione količine pojedinačnih hraniva iznose u proseku 90-150 kg kalijuma i 30-60 kg fosfora, što odgovara količinama NPK đubriva od 300 – 500 kg/ha. U uslovima gde je prisutan izražen nedostatak osnovnih hraniva u zemljištu, ove norme je porebno povećati. Isto tako, ukoliko u zemljištu postoji odgovarajuća rezerva hraniva ili ukoliko se planira da će deo hraniva biti primenjen sledeće sezone, kroz sistem za navodnjavanje (fertigacija), norme se mogu umanjiti.

Prilikom primene đubriva rasipanjem, dobra mera je da se đubrivo zafreza u zemljište. Oktobar je ujedno mjesec kada se može vršiti i kalcifikacija i primena stajnjaka.

U zemljištima lakšeg mehaničkog sastava, norma predviđena za osnovno đubrenje može se podeliti na dva dela. Prvi deo đubriva se primenjuje sada, a drugi deo rano u proleće.
Izvor: Agroklub

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *