Zaštita nematerijalnog kulturnog nasleđa kroz projekat „Most među kulturama“

Priboj/Prijepolje – U Priboju je u ponedeljak održana prva konferencija kojom je najavljen početak projekta Inkluzivna zaštita materijalnog nasleđa Most među kulturama, koji realizuje Udruženje Nova vizija iz Prijepolja u partnerstvu sa ženskom inicijativom iz Priboja. Projekat će trajati 12 meseci i realizovaće se u šest opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Novi Pazar i Tutin, a njegova ukupna vrednost je 3.385.730,00 dinara.

-Projekat „Most među kulturama” finansira EU u partnerstvu sa Vladom RS preko programa EUPRO i na njemu će sarađivati biblioteka „Dositej Obradović” Novi Pazar, Centar za kulturu Sjenica i Narodna biblioteka Ejup Mušović iz Tutina – rekao je koordinator projekta Mirsad Duran.

Prema njegovim rečima opšti i glavni cilj projekta je afirmacija interkulturalizma u zaštiti i promociji nematerijalnog nasleđa, a da su, kako je naveo, ciljna grupa predstavnici lokalnih samouprava, institucija kulture, obrazovnih institucija, civilnog sektora, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća, medija i istaknuti pojedinci.

-Mi smo formirali stručan tim koji se bavi zaštitom nematerijalnog kulturnog nasleđa i koji je predstavnik institucija koje imaju za cilj upis u registar na nacionalnom nivou. Tako da su tu prof. Miloš Milenković katedra za etnologiju Filozovskog fakulteta u Beogradu, prof. Danijel Sinan sa Filozovskog fakulteta u Beogradu, Snežana Ašanin etnolog i regionalni koordinator za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa, predstavnici nove vizije Ženske inicijative Priboj i Elijas Rebronja direktor biblioteke „Dositej Obradović” Novi Pazar – rekao je Duran dodajući da je njihova želja da se nematerijalna kulturna baština prezentuje kako u regionu tako i šire.

-Srbija je dosta uradila po pitanju prezentacije kulturne baštine zadnjih nekoliko godina. Formirana je nacionalna mreža za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa i kao rezultat mreže zaštite, pripremljena je i formirana lista koja za sada ima 34 elementa, a samo su dva iz našeg kraja, to su „Pesma iz vika” i pazarske mantije. Smatramo da nešto što je tradicija i običaj ovog kraja treba da bude mnogo značajnije prisutno i mislimo da imamo šta da ponudimo i mislimo da ćemo ovim projektom postići da broj tih elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa bude značajno veći – zaključio je Duran.

PP Media i GZS