U susret Danima Danila Lazovića

Priboj – Sedma po redu, sada vec tradicionalna manifestacija, koja okuplja veliki broj glumaca a i onih koji su na putu to da postanu, Dani Danila Lazovića, održaće se od 22. do 25. oktobra u Priboju. Prema rečima direktora festivala, Milorada Damjanovića, za razliku od prošle godine, kada je akcenat bio na mladim glumcima, ove godine će festival biti posvećen doajenima našeg glumišta.

Deatlja sa prošlogidišnjeg festivala u Priboju, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

– Mladi glumci su zaista bili oduševljeni prošle godine a čini mi se i publika. Tih dana Pribojci su mogli da sednu u gradu i popiju kafu sa likovima koje svakodnevno gledaju u serijama a to je valjda i poenta festivala, da publika svati da su i glumci ljudi od krvi i mesa, kakav je bio naš Danilo Lazović, koji je za svakog nalazio vremena. Međutim, pored mladih glumaca, ove godine Priboj ce ugostiti najveća imena srpskog glumišta – kaže direktor Milorad Damjanović.

On navodi i da je slogan ovogodisnjeg festivala “Poezija su ljudi”, a pored poezije, koju je Danilo Lazović najviše voleo da govori, kroz razne radionice ovogodišnji festival imaće i društveno odgovorni karakter.

– Svake godine se trudimo da pružimo publici nešto novo. Prošle godine su bili osmišljeni Krugovi nade, gde su mladi glumci i pozorišne trupe koje nemaju svoje producente, dobili priliku da prikažu svoje predstave. Ovaj put, organizovaćemo razgovore u amfiteatru, gde će publika imati priliku da priča sa najvećim srpskim glumcima i upozna ih što bolje – ističe Damjannović.

Milorad Damjanovi direkotr festivala

Koliko je značajan ovaj festival, govori i činjenica da su učesnici, mladi glumci, uglavnom nakon festivala dobijali uloge kako na malim ekranima tako i na pozorišnim daskama, a profesori glume i dikcije koliko u junu, već ozbiljno pripremaju svoje studente za nastup.

Kao i ranijih godina, festivalu će prethoditi internet konkurs u govorenju poezije. Konkurs je otvoren do 10. oktobra a pobednika očekuje novčana nagrada od 20 hiljada dinara i učešće u završnoj večeri festivala.

– Zahvalan sam lokalnoj samoupravi koja prepoznaje značaj kulture i uprkos tome što smo mala i siromašna opština, izdvaja značajna sredstva kako bi ovaj festival sijao sjajem kojim zaslužuje. Kultura je možda jedina stvar koja, opštinu poput ove, može pomeriti sa jedne na višu tačku, a to lokalni čelnici prepoznaju – naglasio je Milorad Damjanović koji ipak sve pojedinosti vezane za program festivala još uvek nije hteo za medije da otkriva.

Prošle godine na Danima Danila Lazovića učešće su uzeli tada najpopularniji mladi glumci Nikola Rakočević, Andrija Kuzmanović, Đorđe Kreča, Vladimir Kovačević, Suzana Lukić i drugi.

PP Media