Zaštitnik građana posetio Prijepolje

Grad na Limu šesti je po redu koji je u okviru Dana ombudsmana obišao zaštitnik građana Zoran Pašalić. Iz ove sredine za proteklih deset godina koliko postoji institucija Zaštitnika građana pomoć je zatražilo 125 stanovnika.

– Tokom boravka u Prijepolju razgovarao sam sa šest građana, njihove pritužbe uglavnom su se odnosile na probleme koje imaju sa komšijama. Oni su smatrali da tu postoji i krivica lokalne samouprave – kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pritužbe građana Prijepolja uglavnom se ne razlikuju od onih na koje se žale i ostali građani Srbije, a to su imovinsko pravni problemi.

Zoran Pašalić zaštitnik građana i Dragoljub Zindović predsednik opštine Prijepolje foto: www.ppmedia.rs

– Nevezano za geografski deo Srbije i mentalitet stanovnika koji tu žive, najčešće pritužbe odnose se na probleme imovinsko pravne prirode. Nakon toga su problemi koje građani imaju sa sudovima, odnosno sporost sudova u rešavanju njihovih problema, treći po rangu je sporost uprave ili kako mi to stručno kažemo nedovoljno dobra uprava – naglasio je Pašalić. Takođe on je obećao pomoć lokalnoj samoupravi i posredovanje u rešavanju problema sa deponijom Stanjevine.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović kazao je da je upoznao zaštitnika građana sa problemima na koje se najčešće žale žitelji ove opštine.

– Zahtevi i protužbe koje stižu od strane građana u lokalnu samoupravu manje više se ne razlikuju od onih koje imaju građani u celoj državi. Upoznali smo Pašalića, da je ovo multietnička sredina gde imamo dobre međuljudske i međuverske odnose i da tih vrsta pritužbi i žalbi nismo imali u lokalnoj samoupravi do sada- naglasio je Zindović.

PP Media