Mlada brodarka sa Uvca

Dok se mnogi raspravljaju o tome da li imena svih zanimanja treba da imaju i muški i ženski rod, jedna žena odlučila je da razbije neke predrasude uzimajući kormilo u svoje ruke.

Katarina Vitorović za sada je jedina Novovarošanka koja ima vozačku dozvolu B kategorije za vozila i za čamce. Zbog toga je odustala od selidbe u veći grad, kupila čamac i počela da se bavi poslom koji je, tradicionalno, smatran „muškim“.

„Ja sam razbila te predrasude, tako da sam dokazala da može da bude i ženski. Na samom početku bilo je jako teško, kao što znate, kod nas je ovde sujeta nešto što je izražena osobina“, kaže Katarina.

Ipak, njen poslovni partner zaslužan je što je Katarina odustala od selidbe i sada brodi jezerom.
„Ovo je baš taj dokaz da mladi, i devojke i momci mogu da se uključe u sve. Znači za sve posla ima, samo treba da ulože svoj maksimum“, kaže Dejan Vojinović, upravljač čamca na Uvcu.

Katarina Vitorović mlada brodarka sa Uvca, foto: rts

Zbog sve većeg broja stranih turista Dejan je shvatio da će mu biti neophodan neko ko zna engleski jezik. Međutim, Katarina je postala prava atrakcija.

„Bilo je dosta bračnih ponuda, moram sad da suzim krug. Imam vremena do zime. Ali generalno turisti su oduševljeni, pre svega velika podrška od ženske populacije“, navodi Katarina.
Od aprila, pa dok ćudljiva jesen dozvoli u vožnji jezerom uživaju turisti, među kojima je sve više stranaca.
„Ja idem u Kanadu svake godine. Svake zime sam tamo pet, šest meseci. Ono je nešto sasvim drugo, ovo je naše domaće, naša lepota“, kaže Milica Živković iz Bečeja.

„Radim za grčki putopisni magazin. Otkrio sam da je do Srbije lako stići. A pored prirodnih lepota, za razliku od Nemačke, Francuske ili Engleske, ljudi sa Balkana su bliži Grcima zbog sličnog mentaliteta“, kaže Artin Karakasijan, novinar iz Grčke.

Knjiga utisaka samo govori u prilog tome da su domaći i strani turisti oduševljeni gostoljubivošću srdačnih ljudi, po kojoj se ovaj deo zapadne Srbije razlikuje od ostatka sveta.

Izvor: RTS, Predrag Stojković