Zavod: Zaustaviti radove na Arap džamiji

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture zabranio je Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji izvođenje radova na “rušenju ostataka zidova i minareta Arap džamije” u Novom Pazaru jer se izvode bez utvrđenih uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite.

Rešenjem Zavoda se IZ u Srbiji obavezuje da pokrene postupak objedinjene procedure kod nadležnog organa za izdavanje akta kojim se dobija dozvola za izvođenje radova, uz utvrđivanje mera tehničke zaštite.

O rušenju dva zida Hasan Čelebijine (Arab) džamije Zavod je obavestio Muzej “Ras” koji je u dopisu naveo da je došlo do “potpunog uništenja” tog verskog objekta.

Zavod je uvidom u službenu evidenciju utvrdio da su 2013. odredili uslove za sanaciju krova i međuspratne konstrukcije (mahvilja) džamije, kao i da su u maju ove godine zabranili IZ u Srbiji radove na krovnoj konstrukciji jer su ih izvodili bez utvrđenih uslova i mera tehničke zaštite.

Ova institucija podseća da je Arab džamija jedna od najstarijih u Novom Pazaru i da je deo kulturno-istorijske celine “Novopazarska tvrđava sa starom čaršijom” koja je proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Mešihat IZ u Srbiji saopštio je juče da se radovi na obnovi Arap džamije u Novom Pazaru izvode uz “poštovanje svih standarda i normi”.

Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara je ranije optužila IZ u Srbiji da je rušenjem Hasan Čelebijine džamije “uništila autentični objekat od neprocenjive vrijednosti i simbol identiteta njegovih građana”.

Hasan Čelebijina džamija u narodu je poznata kao Arap džamija i vezuje za nacionalnost graditelja. Izvorni narodni naziv zapravo je Harab (“porušena”, na turskom jeziku) džamija, kako su je Pazarci nazvali posle njenog spaljivanja 1689. godine.

Izvor: Radio sto plus I. Slezović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *