Završen razvojni program Evropski Progres u Srbiji

Povodom završetka razvojnog projekta Evropski Progres koji je od 2014. godine sprovoden u 34 nerazvijene lokalne samouprave jugoistočne i jugozapadne Srbije, u Sava Centru je održana finalna konvencija projekta koji je otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić. Završnoj konvenciji prisustvovali su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Švajcarske Filip Ge i predsednici 34 lokalne samouprave korisnice programa Evropski Progres.

Ističući značaj partnerstva Srbije sa Evropskom unijom, premijerka Ana Brnabić je ocenila da je upravo program Evropskog Progresa primer šire saradnje koja se ne ogleda samo kroz pregovarački proces i našu političku orijentaciju ka članstvu, već i u jasnoj finansijskoj i pomoći Unije održivom razvoju Srbije, koji je samo u ovom projektu iznosio 24, 46 miliona evra za 34 lokalne samouprave kroz sprovedena 254 projekta koji su značajno doprineli povećanju kvaliteta života građana.

Ministarka za evrospke integracije Jadranka Joksimović predočila je višestruke benefite programa evropskog Progresa koji su finasirali Evropska unija i vlada Švajcarske sa skoro 25 miliona evra.

– Otvaranje 700 novih radnih mesta i 96 novih preduzeća, doprinos privlačenju investicija za ekonomske i socijalne projekte čija vrednost trenutno premašuje deset miliona evra, i unapređenje socijalne uključenosti kroz poboljšanje društvenog i ekonomskog položaja više od 9.000 ljudi iz ranjivih grupa, samo su neki od benefita koje smo imali od projekata Progresa – kazala je ministarka Joksimović.

Primajući sertifikovanu zahvalnicu Evropskog Progresa, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović zahvalio se u ime građana donatorima koji su kroz realizovane projekte značajno unapredilirad lokalne samouprave i život građana.

– Opština Priboj je izuzetno zadovoljna sa sardnjom i nizom uspešno realiizovanih projekata sa Evropskim Progresom, koji za rezultat imaju i zadovoljstvo građana što se jasno pokazalo tokom ispitivanja koje je Cesid sproveo za potrebe Evropskog Progresa. Građani su ocenili uspešnim rad naročito lokalne administracije i vidan napredak u više oblasti života u kojima smo bili partneri na projektima . Mi se posebno radujemo početku novog projekta, gde su najavljeni grantovi i do milion evra koji će biti namenjeni za privljačenje investitora i otvaranje novih radnih mesta, što za Priboj ima izuzetan značaj jer su naši trenutni kapaciteti u Slobodnoj zoni već skoro u potpunosti popunjeni – istakao je prvi čovek opštine Lazar Rvović.

Dogovori o nastavku program pomoći koji će biti proširen na 99 lokalnih samouprava južno od Beograda su u toku a početak aktivnosti novog programa se očekuje do kraja godine.
PP Media