Zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihteru pogodio Crnu Goru, osetio se i u jugozapadnoj Srbiji

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Zemljotres koji je jutros pogodio Crnu Goru, osetio se i u jugozapadnoj Srbiji, rečeno je u Republičkom seizmološkom zavodu Srbije. Kako je rekao dežurni seizmolog, nakon zemljotresa magnitude 5,5 jedinica Rihterove skale, koji je u 04.06 registrovan u regionu Nikšića, aparati ovog Zavoda registrovali su još 30 udara.

Ilustracija

U Zavodu kažu da su od građana na portalima i društvenim mrežama saznali da se zemljotres osetio i u jugozapadnoj Srbiji – u Kraljevu, Novom Pazaru, Priboju i Prijepolju. Potres se osetio čak i na višim spratovima nekih zgrada u Beogradu, što je, kako su naveli, najdalje gde se zemljotres osetio. Dežurni seizmolog rekao je takođe da se tlo sada smiruje, a da iskustvo pokazuje da je realno očekivati da će to smirivanje biti propraćeno nizom slabijih potresa.

Kada je reč o eventualnoj materijalnoj šteti, u Zavodu kažu da nemaju informacija da je štete bilo, pošto je epicentar zemljotresa bio u nenaseljenom kraju.

Teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na VII stepeni Merkalijeve skale, navedeno je na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda Srbije.

Epicentar je bio pet kilometra jugozapadno od Čarođa, tridesetak kilometara severno od Nikšića, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, na dubini od 14 kilometara.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar objavio je da je jačina zemljotresa 5,3 stepena i da je za njim usledio jedan manji potres od 2,8 stepeni po Rihterovoj skali, u 5.38, na dubini od 10 kilometara.

Tanjug i PP Media