Zidine sportskog centra preprojektovane u stambeno naselje

Nova Varoš – Ukoliko sve bude teklo prema planu, zidine nesuđenog sportskog centra na Branoševcu uskoro će biti samo prošlost. Na mestu rugla po kome mnogi putnici magistralom pamte naš grad, nići će novo, moderno stambeno naselje sa spratnim kućama, koje će zainteresovani moći da kupe po povoljnim cenama.

Idejni projekat budućeg stambenog naselja, foto: Varoške novine

Кompleks koji je planiran na parceli površine oko 1,2 hektara, imaće 31 stambeni objekat. Sve kuće imaće prizemlje, sprat i potkrovlje, a idejno rešenje naselja koje će tek dobiti ime, uradio je „Energoprojekt“. Plan je na sednici Skupštine opštine krajem decembra prvi put predstavljen odbornicima i javnosti.

-Nakon što stigne kompletan projekat, Opštinska uprava izdaće građevinsku dozvolu, a odmah nakon toga krećemo sa rušenjem zidina i pripremom terena za planirane radove. Razgovaramo i sa potencijalnim investitorima, a od njihovog ishoda zavisi kada će biti raspisan tender za izvođača radova- kaže za “Varoške novine” Branko Bjelić, zamenik predsednika opštine Nova Varoš.

Projektovana su tri različita tipa stambenih jedinica, ukupne bruto površine 7.190 kvadrata. Кuće će biti podignute u nizu, duž ulica koje će presecati naselje i svaka će imati manje dvorište.Najveća stambena celina (takozvani „Tip A“) imaće 19 kuća, svaka u osnovi 120 kvadrata i 242 kvadrata bruto površine. Preostalih 12 kuća, raspoređene u dve stambene jedinice, imaće nešto manju kvadraturu. U drugoj po veličini stambenoj jedinici („Tip B“) projekat predviđa gradnju osam kuća, koje će imati u osnovi 115 kvadrata, i bruto površinu od 230 kvadrata, dok će četiri najmanje kuće („Tip C“), u osnovi takođe imati 115 kvadrata, ali im je bruto površina 185 kvadratnih metara.

-Budući investitor će stambeno naselje podići o svom trošku, poštujući projekat. Videćemo da besplatno dobije građevinsko zemljište , a da na ime toga smanji prodajnu cenu kvadrata na iznos koji bi bio prihvatljiv za većinu građana. Namera nam nije da opština od ovog posla ostvari profit. Izgradnjom stambenog naselja konačno bi se uredila jedna od najatraktivnijih lokacija, koja je zbog stanja u kome se decenijama nalazi sramota za grad- kaže Bjelić.

Do sada je bilo nekoliko pokušaja da se uredi ovaj prostor na kome su pre pola veka izliveni temelji nesuđenog sportskog centra, ali su svi plnovi brzo pali u vodu. Zbog toga su mnogi i novu ideju dočekali sa nevericom. U Opštinskoj upravi su, međutim, uvereni da plan o izgradnji stambenog naselja ima budućnost.

-Za kupovinu kuća čija se gradnja planira ima zainteresovnih. Zovu gotovo svakodnevno, interesuju se za cenu kvadrata i uslove. Nadamo se uskoro i investiroru, kako bi izgranja mogla da počne što pre- kaže Bjelić.

Varoške novine