Zimske bajke priča temperom

Nova Varoš – Кraj je februara, a junaci novogodišnjih bajki još nam se smeše sa izloga. Deda Mraz i irvasi dok vuku poklone, Bambi i razdragana deca koja se sankama niz breg pod snegom spustaju u živopisno planinsko selo… Svi oni tu će verovatno ostati do proleća. Lepi za oko, pravo osveženje u sumorne zimske dane.

Umetnik i njegovo delo – Dejan Marinković, foto: Varoške novine

Praznične dekoracije islikane na gradskim izlozima, prava su umetnost na staklu. I sve su delo mladog Dejana Marinovića.

-Ukrasio sam pred Novu godinu dvadesetak poslovnih i stambenih objekata, uglavnom prodavnica i kafića, a da im zimsku bajku ispričam na staklu, četicom i bojom, sve češće traže i vlasnici vikendica i apartmana koji se izdaju turistima. Dekorisanjem se bavim od pre četiri zime, i svake je sve više zainteresovanih- kaže za „Varoške novine“ Marinović.

Od „alata“ mu ne treba puno, samo četkica i bela tempera, koja se pre nanošenja na staklo meša sa vodom i malo tečnosti za sudove. I puno strpljenja, jer oslikati izlog ne može se ni brzo ni lako.

-U zavisnosti od površine izloga, treba mi četiri, pet sati, i dnevno obično odradim jedan lokal. Ove zime se radilo znatno više nego prošle, a dekorisao sam izloge na Zlatiboru, u Prijepolju. Zanat sam naučio uz Stanka Nikačevića, našeg akademskog slikara, koji mi je u školi predavao likovno. Zahvaljujući njemu zavoleo sam i slikarstvo, koje mi je postalo velika strast- kaže Marinović.

Slika uglavnom ulja na platnu, sa motivima iz novovaroškog kraja i portrete gorštaka. Druži i sa foto aparatom, a fotografije, mala umetnička dela, mogu se pogledati na instagram nalogu „Oko“ i „zlatarwolf-gallery“.

Odmara oči – izgled jednog ugostiteljskog objekta, foto: Varoške novine

-Voleo bih da proširim instagram stranicu, i da živim od fotografije i prodaje umetničkih slika, ali smo mi mala sredina za to. Od pre četiri godine radim kao dispečer u ‘Zlataršpedu’, i to mi je osnovni posao, dok se umetnošću bavim u slobodno vreme. Mada sam imao ponuda, ne planiram da idem iz Nove Varoši i svoju budućnost vidim ovde, gde sam i rođen- kaže Marinović.

Dejan je završio industrijski dizajn na Politehničkoj akademiji u Beogradu, i veb-dizajn na privatnoj AIT akademiji u Zemuni. U slobodno vreme bavi se i 3D modeliranjem i dizajnira reklamne flajere. Osnivač je i administrator fejsbuk grupe „Varoško oko“ sa više od 7.500 članova, koja je jedno vreme imala veliki uticaj na lokalu. Među članovima je dosta Novovarošana koji žive daleko od zavičaja.

-Od samog početka, pre deset godina, bili smo trn u oku mnogima jer nismo želeli da ulepšavamo stvarnost već da prikažemo Novu Varoš onakvu, kakva po nama, zaista jeste. Zbog toga smo trpeli razne pririske, pa i pretnje. Na žalost, naivno sam dozvolio mnogima da bez moje kontrole ‘kače’ objave, pa je stranica vremenom izgubila smisao jer se pretvorila u poligon za prizemna politička prepucavanja. Zbog toga sam morao da pravim radikalan rez, pa je danas na njoj politika zabranjena- priča Dejan.

I kaže da mu zbog toga nije žao.

-Sada se uglavnom bavimo lepim stvarima. Najviše je objava u vezi raznih humanitarnih akcija, propagiramo sport i kulturu, kao i prirodne lepote i turističke potencijale kraja. Vratili smo se izvoru, jer ‘Varošo oko’ je i zamišljeno da bude spona sa rodnim krajem onima koji su u potrazi za boljim životom morali da odu iz Nove Varoši, a ima nas širom sveta-kaže Marinović.

Varoške novine i PP Media