Živi svet u rezervatu Uvac nije ugrožen

Vodostaj 27 kilometara dugog Uvačkog jezera niži je za 20 metara u odnosu na letnji period, međutim to nije neuobičajna pojava za ovo doba godine te stoga ne postoji pretnja za riblji fond koji se nalazi u njemu uveravaju iz prirodnog rezervata “Uvac”. Ovih dana javnost u Srbiji uznemirile su fotografije rezervata prirode Uvac, koje su preplavile internet a na kojima se vidi da se jezero suši i nestaje. Međutim, realnost je sasvim drugačija. Vodostaj jezera niži je u odnosu na letnje mesece za oko 20 metara.

– Proteklih dana na društvenim mrežama i u pojedinim novinama mogli smo čitati da je jezero presusilo i da preti pomor ribljem fondu. Kao što možete da vidite, jezero je nekih dvadesetak metara od punog nivoa vode što je sasvim normalno za ovo doba godine. Ne postoji ni jedan promil šanse da je ugrožena flora i fauna u njemu, svi prirodni procesi nesmetano se odvijaju – uverava za “Novosti” Stevo Radovanović ispred rezervata “Uvac”.

I brodar Dejan Vojinović, kojeg smo zatekli pored jezera potvrđuje priču Radovanovića i kaže da skeledžije i dalje imaju posla te da svakodnevno prevoze turiste u obilazak prirodnih lepota ovog kraja.

– Tokom celog leta smo radili, to činimo i sada. Dugi niz godina bavim se ovim poslom, pamtim i vreme kada je vodostaj bio znatno niži nego što je slučaj sada – ističe Vojinović i dodaje da ga je tokom proteklih dana, nakon pojavljivanja vesti da je jezero skoro presušilo zvalo dosta turista iz cele Srbije da provere kako je stvarno stanje.

Vodostaj Uvca normalan za jesenji period, čamci spremni čekaju turiste foto: www.ppmedia.rs

Uvačko jezero postoji 40 godina, nastalo je u svrhu proizvodnje elektirčne energije. Redovna pojava je da se nivo jezera smanjuje toko jeseni i zime a ponovo puni u martu i aprilu kada se sneg koji je česta pojava u ovim krajevima otapa, ali i sa prvim prolećnim kišama.

Inače, prema rečima ljudi iz rezervata, jezero je dom za 24 vrste riba, u njegovoj okolini su se nastanile 172 različite ptice i oaza je za 219 biljaka, veća opasnost za sve njih od niskog vodostaja su fekalnie voda koje se ulivaju u jezero sa sjeničke strane.

Folra i fauna na Uvačkom jezeru nije ugrožena, foto: www.ppmedia.rs

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da, na osnovu mišljenja ihtiologa, riblji i ostali živi svet za sada nije ugrožen u specijalnom rezervatu prirode Uvac, imajući u vidu činjenicu da je najveća dubina Sjeničkog jezera 108 metara.

Prema njihovom mišljenju, s obzirom da je reč o veštačkom jezeru, koje je nastalo prvenstveno radi proizvodnje električne energije, pojave opadanja nivoa vode su redovne.

„Istina je da je najviše vode opalo sa Sjeničke strane jer je tu i najpliće, ali trenutno stanje je pod kontrolom. Pratimo situaciju i u stalnoj smo komunikaciji sa upravljačima, koji će nas obavestiti u slučaju da nivo vode drastično opadne, nakon čega ćemo u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode i nadležnim inspekcijskim službama preduzeti sve zakonom propisane mere“, navodi Ministarstvo zaštite životne sredine.
Izvor: Novosti i PP Media