Zlatarenje – od lečenja šumom i sirijade do vožnje jezerom uz beloglave supove

Zlatar – Pre desetak godina Zlatar je kao turistička destinacija bio pred zamiranjem. Sada ponovo postaje sve značajnije mesto na turističkoj mapi Srbije. Oslonac je razvoja čitavog novovaroškog kraja, pa uz gradnju objekata pripremaju nove sadržaje i, umesto letovanja, nude „zlatarenje“.

Zlatar sve atraktivnija destinacija, foto: A.Rovčanin

Bajkoviti predeli – šume, livade i tri jezera, uz tradicionalno gostoprimstvo, goste ne ostavljaju ravnodušnim, bilo da su prvi put iskusili zlatarske čari ili ga već iskusno biraju za odmor od svakodnevice i gužve.

Utisak na one koji su na Zlataru prvi put posebno ostave priroda, lepši vazduh, mir, a pohvale imaju i za meštane koji su, kako kažu, topli, lepo dočekaju i ugoste.

Gosti su uglavnom domaći, stranci ostaju tek po koji dan, u prolazu, ali je „zlatarenje“ sve popularnije.

„Sada je na Zlataru negde oko 2.400 ležajeva. Sve je više apartmana, raste i broj hotelskih smeštaja. I ove godine, kao i predhodne, gosti se više opredeljuju za individualna mesta, za neke vikendice, brvnare“, objašnjava Branko Pucarević, direktor Turističke organizacije Zlatara.

Foto: A.Rovčanin

U zlatarskom kraju za turiste su nezaobilazni i vidikovci. Oni s pogledom na jezero su među najpopularnijim.

Vožnja jezerom uz beloglave supove ili izleti po okolini, šta god da gosti izaberu, domaćini će se potruditi da ih svaki put iznova iznenade, na primer „sirijadom“ ili „seoskom Olimpijadom“.

Biće kažu uskoro i „zlatarski velnes“ koji uključuje i lečenje šumom.

Izvor: RTS