Zločin u Štrpcima je postao istorija koja se ne može zaboraviti i izbrisati

Prijepolje – Prošla je 31 godina od otmice putnika iz voza u Štrpcima, a tim povodom opština Prijepolje je na dan otmice putnika iz voza organizovala tradicionalni prijem porodica otetih i ubijenih sa područja te opštine. Oni još uvek traže da se sazna istina i nalogodavci događaja.

Foto: A.Rovčanin

– Ovo je 31. godina našeg bola, ne znam ni sama kako da vam kažem. Uvek nam bude teško kada dodje februar mesec. Mi ne odustajemo od traženja pravde i istine, samo nas trenutno to i zanima. Ne možemo da ostanemo slepi, gluvi i nemi da ne znamo šta je bilo sa njima koji ništa krivi nisu. Svi su bili čestiti i primer u svemu i stvarno me boli duša, želimo da nam kažu ko je bio uključen u sve to. Da nam se nadju ti posmrtni ostaci, kaže za RINU Ramiza Mulić, ćerka ubijenog Adema Omerovića.

Foto: A.Rovčanin

Da se nedužne žrtve nikada ne zaborave, u Prijepolju je podignuto i spomen obeležje čiju izgrandju je inicirala SO Prijepolje kao trajni biljeg nezaboravu ovog zločina.

– Kao i svake godine ovaj tužni dan sjeća na otete Bošnjake u stanici Štrpci. Kao i svake godine okupljamo se na ovom mjestu kako bi izrazili pijetet njihovim dušama i poslali poruku da nisu zaboravljeni i da njihova žrtva odliježe ovom polimskom dolinom kao vječno sjećnje i upozorenje na vrijeme kada su ljudi ubijani zbog drugog imena, vjere i nacije. O Štrpcima su se pisale knjige, poezija, organizovale tribine, okrugli stolovi, protesti, mimohodi šutnje, gradili se spomen obilježja. Jednostavno – zločin u Štrpcima je postala istorija koja se, i kada bi se htjelo, ne može zaboraviti i izbrisati, rekao je Elvin Banjica zamenik predsednika opštine Prijepolje.

Foto: A.Rovčanin

Pre 31 godinu, naoružane osobe odvele su iz voza koji je putovao na relaciji Beograd – Bar 20 putnika, 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jedog neidentifikovan, pošto su legitimisanjem prethodno utvrdili njihovu nacionalnu pripadnost. Posle mučenja u selu Prelovo u okolini Višegrada, nešto kasnije su ubijeni i njihovi leševi su bačeni u Drinu.

PP Media i Rina