Zukorlić: Patrijarh mi je rekao da istrajem u ideji pomirenja

Lider Bošnjačke demokratske zajednice i poslanik Muamer Zukorlić kaže da je imao slučajan susret sa patrijarhom Irinejom koji mu je tom prilikom preneo želju da istraje u svojoj ideji pomirenja.
„Ja sam mu kazao da ono što jeste šansa srpskog naroda i ove države sa mnom jeste to što će uvek znati na čemu su i da će uvek imati iskrenost pa bila ona gorka ili slatka. Mislim da je iskrenost najveće bogatstvo u komunikaciji“, rekao je Zukorlić za današnji „Blic“.
On kaže i da neće uraditi dve stvari, a to je „odustati od borbe za interese i prava mog naroda i od dokazivanja da kad sam protiv jedne vlasti, nisam i protiv države, a pogotovo ne protiv srpskog naroda“.
Na pitanje koliko iskrenosti je prepoznao u novim vlastima, on kaže da je njegov princip da svakoj vlasti treba dati priliku.
„Aleksandar Vučić pokazuje državničke manire kojima nadilazi neke ranije lične stavove i poglede, pa i stranačke i ideološke. On pokušava da autentične predstavnike Bošnjaka vrati u status partnera državi i ja sam tu video šansu. Šta će se dalje dešavati vreme će pokazati“, kaže Zukorlić.
On je poručio Srbima da okrenu novu stranicu i krenu zajedno u budućnost tako što će Bošnjake prihvatiti kao ravnopravne građane ove zemlje. Bošnjacima i svim muslimanima u Srbiji poručio je da pozitivno odgovore na to.
Kada je u pitanju odnos sa Rasimom Ljajićem i Sulejmanom Ugljaninom Zukorlić kaže da im je ulaskom u parlament uputio poziv da naprave zajednički bošnjački klub, da nije naišao na razumevanje, ali da će se i dalje zalagati za saradnju.
Izvor: tanjug