Priboj: Duge godine lažne nade

Trećeg dana štrajka oko 450 radnika FAP-a u četvrtak je izašlo iz kruga preduzeća i ispred Doma kulture gde se održavala sednica Skupštine opštine Priboj, još jednom je predočilo težak položaj ovog pribojskog preduzeća.
Radnici traže isplatu devet zaostalih plata, povezivanje pet i po godina radnog staža, obezbedjivanje posla i odgovor šta će biti sa 650 radnika u matičnom i 250 u zavisnim preduzećima nakon 31. maja kada prestaje zaštita od naplate poverioca. Predsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević je podsetio na zahtev radnika da se preispita pravna osnova osnivanja Slobodne zone Priboj, koja je osnovana kada je deo imovine FAP-a,“Pogon 4“, država bez naknade ustupila opštini Priboj.
„Odluka o osnivanju Javnog preduzeća ‘Industrijski parkovi – Slobodna zona Priboja’ je doneta pre odgovarajuće odluke Vlade Srbije, kojom bi se posle konačnog rešavanja pitanja statusa zaposlenih radnika i odgovarajućih odluka Skupštine akacionara Korporacije Fap ad. došlo do prenosa vlasništva po sudskim odlukama. Samim tim nije sprovedeno rešenje Vlade Srbije da je odluka o raspolaganju tudjom imovinom kao i nepoštovanje akata Republike Srbije, ozbiljan pravni propust.“
Mršević kaže da je sve ovo dovelo do toga da svi koji su radili u ovim objektima i na mašinama, „praktično ostali bez radnog mesta i stalne zarade“.
„Mi pozdravljamo da se u tim objektima obezbedi otvaranje novih radnih mesta, ali time nije rešen problem FAP-ovih radnika koji su tu radili“, kaže on.
I ako je prethodnog dana na sastanku u Ministarstvu privrede sa predstavnicima, opštine Priboj, menadžmenta i tri sindikata FAP-a koji ne podržavaju štrajk, dogovoreno da radnici u petak dobiju jednu platu, sledeću 4. marta, kao i uplatu doprinosa da bi se overile zdravstve knjižice, većina radnika, njih 450 koji podržavaju štrajk, traže da se u Vladi organizuje sastanak sa predstavnicima, koje radnici podržavaju a ne sadašnji sindikalci.
„Nije 31. maj dan, kada nestaje FAP. Nijedan radnik, što se tiče Vlade Srbije, neće ostati nezbrinut“, rekao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović je okupljenim radnicima.
I premijer Aleksandar Vučić je optimista, pa je u sredu u Svilajncu rekao da Priboj neće ostati bez FAP-a: „FAP-u ćemo pomoći. FAP se neće ugasiti“
A na pitanje FAP-ovih radnika koje su to dve inostrane firme u Priboju koje zapošljavaju po 200 radnika, za koje u FAP-u niko ne zna, Rvović je odgovorio:
„To nema veze sa rešavanjem pitanja FAP-a. Jedna je firma već u Slobodnoj zoni, španska firma ‘Refiza’, a druga firma počinje sa radom nezavisno od FAP-a.“
Radnici kažu da su do sada mnogo puta bili prevareni i da malo veruju u obećanja, da hoće da rade a o tome kako preživljavaju.Nakon okupljanja u starom delu grada oko 450 radnika okupilo se i na Trgu FAP-a u novom delu grada gde su još jednom ponovili svoje zahteve.
Danica Gudurić