Kako preći cenzus?

Kako preći cenzus ili magičnu granicu od 1000 glasova koliko će po svemu sudeći biti potrebno da se uđe u prijepoljski parlament? Pitanje je koje muči mnoge aktere političkog života ove mirne opštine u kojoj složno žive Srbi i Bošnjaci. Harmoničan način života izgleda ne odgovara ekstremističkim strankama i pokretima pa bi to očigledno da naruše pozivom na formiranje nekakvih blokova i jedinstava. Očigledno da je odluka vlasti, koja je još uvek na snazi u Prijepolju, da promeni broj odbornika i da taj broj sa 61 budući parlament svede na 41 odbornika mnogim partijama, pokretima i udruženjima pomrsila račune. Pa će tako i ako se nađu u skupštinskim klupama imati marginalan broj odbornika. Možda je to i “auto gol” za neke stranke koje su taj predlog tada podržale pa sada muku muče ko i kako da ih “prevede” preko cenzusa. Sve češće u medijima možemo čuti “vapaje” na formiranje nekakvih blokova ili “jedinstava” ne bi li se zajedno sakupilo tih magičnih hiljadu glasova i time stekla mogućnost ulaska u parlament. Ruku na srce strankama nacionalnih manjina prag cenzusa je niži ali ni to ne donosi manju brigu i garanciju za odborničko mesto.
Neretko se priča i o “prosipanju” glasova i bojazni da tih 150 glasova kako se sa ponosom neki hvale ne ode kod drugog, jer ipak je to sa velikom mukom i trudom prikupljeno, kako posle izbora tu “silnu” rodbinu i “prijatelje” pogledati u oči ako se cenzus ne pređe. Ono o čemu sigurno većina stranaka ne priča jeste to sa čim izaći pred građane Prijepolja,šta im ponuditi u nadi za boljim životom.
Najveća vladajuća stranka po broju odbornika u lokalnom parlamentu pred birače izlazi sa onim što je kako kažu urađeno u proteklom periodu. Pa tako podsećaju birače na završen brodarevski vodovod, vidno popravljenu putnu infrastrukturu, izgrađene mostove, renoviran Gradski stadion, uspešno privatizovane Sokolicu, Tekstilni kombinat, Trgopek. Kažu i da je Industrijska zona izgrađena i da je tu uhlebljenje pronašao veliki broj građana Prijepolja.
Ruku na srce i jedan deo stranaka koje u ovom trenutku čine vlast u Prijepolju uklopio se u sivilo koje kreiraju male stranke ili pokreti. Sigurno građani Prijepolja ne zaboravljaju samo statiranje u vlasti, čekanje penzije u fotelji i ne rad, pa će to umeti i da kazne na izborima.
PP Media