Radnici Fabrike automobila Priboj najavljuju mogućnost „odmrzavanja“ generalnog štrajka

U slučaju da Vlada Srbije ne postavi novog generalnog direktora fabrike do ponedeljka 14. marta, odnosno ako se ne ispoštuje dogovor koji smo postigli sa nadležnim ministarstvima po tom pitanju, mi ćemo odmrznuti odluku i ponovo stupiti u generalni štrajk do ispunjenja naših zahteva – kaže za Danas Miroslav Mršević, predsednik Štrajkačkog odbora i sekretar Jedinstvenog sindikata „Sloga“ u Fabrici automobila Priboj.
Prema njegovim rečima u Vladi Srbije se vode „teški razgovori“ o tome da li će i ko biti postavljen na mesto prvog čoveka FAP-a i da radnici ne prihvataju kao opcije ni opstanak aktuelnog rukovodstva niti da neko iz Štrajkačkog odbora preuzme tu funkciju.
– Aktuelno rukovodstvo FAP-a je već podnelo ostavke i sada radi u tehničkom mandatu do izbora novog menadžmenta. Za nas nije prihvatljivo da to poslovodstvo nastavi svoj tehnički mandat ali ni da neko iz Štrajkačkog odbora preuzme tu funkciju jer bi to faktički značilo da Vlada Srbije nema rešenje za FAP, da želi da nas „pusti niz vodu“ odnosno da se uvede stečaj u fabrici nakon okončanja izbora. Za zaposlene u FAP-u jedino prihvatljivo rešenje je da se na čelo preduzeća postavi profesionalan menadžment i da fabrika, kako nam je obećano, neće otići u stečaj nakon 31. maja – ističe naš sagovornik. On dodaje da su nadležni u Vladi informisani o tome da će u slučaju da u ponedeljak novi direktor preuzme funkciju biti pozdravljen aplauzom od strane radnika a ako se to ne desi da će generalni štrajk biti „odmrznut“.
Zaposleni u FAP-u stupili su u štrajk 23. februara tražeći isplatu zaostalih zarada i garancije da preduzeće neće ići u stečaj. Nakon dogovora sa nadležnima u Vladi o ispunjenju njihovih zahteva štrajk je „zamrznut“ 3. marta.
Izvor: danas