Rudari iz Sjenice probijaju obrušeni tunel kod Velike Župe

Generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica Stevan Dželatović, izjavio je večeras Tanjugu da rudari ovog preduzeća rade na probijanju obrušenog tunela na pruzi Beograd – Bar.

Reč je o tunelu Petrovac kod Velike Župe na izlasku iz Prijepolja ka Bijelom Polju, a angažovani i rudari su iz Rudnika „Štavalj“ iz Sjenice, objasnio je Dželatović.

Sa rudarima koji rade od jutros na tunelu su tehnički direktor JP PEU Slobodan Kokirić, direktor Rudnika „Štavalj“ Mensudin Turković i njegov zamenik Željko Langović, dodao je Dželatović.

Probija se obrušeni tunel kod Velike Župe

Probija se obrušeni tunel kod Velike Župe


On je istakao da se radi petnaestak najboljih rudara, a posao bi trebao biti završen sutra.

Na tunelu dugačkom 535 metara se pre četiri dana obrušila betonska tavanica od kada je saobraćaj u prekidu.

Rudari su obezbedili gradilište i uvezli mali bager kojim na vagonete utovaraju obrušeni materijal, uglavnom beton i glinu.

Naši rudari su angažovani jer Železnica Srbije nema radnike sa iskustvom da rade na ovakvim objektima, ali i naši rudari su se prvi put našli na ovakvom zadatku, rekao je Dželatović.

Saobraćaj na ovoj pruzi se odvija do Prijepolja, a zatim se putnici autobusima prevoze do Bijelog Polja, gde nastavljaju dalje vozom.
Izvor: tanjug