8,8 miliona dinara pomoći poljoprivrednim proizvođačima

Na sednici Opštinskog veća opštine Prijepolje usvojen je predlog rang liste za dodelu sredstava za podsticaj poljoprivrednih gazdinstava u ovoj opštini. Za ove subvencije iz opštinske kase izdvojeno je 8,8 miliona dinara, a pomoć će dobiti 191 poljoprivrednik.
Za ovu namenu iz opštinskog budžeta prvobitno je bio predviđen iznos od 7.300.000,00 din, što kako kažu iz lokalne samouprave ne bi bilo dovoljno za sve podnosioce zahteva. Opštinsko veće pristupilo je izmeni odluke o raspodeli sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede i preusmerilo neiskorišćena sredstva sa drugih pozicija, kako bi svi podnosioci zahteva, koji ispunjavaju uslove konkursa dobili subvencije u visini od 50 % uloženih sredstava, pa je tako ovaj iznos uvećan za dodatnih 1.500.000,00 dinara.
„Ovim smo napravili značajan potez jer je ovo konkretna pomoć našim poljoprivrednicima. Pomoć je bila usmerena prema malinarstvu, stočarstvu i mnogim drugim oblastima poljoprivrede“, kazao je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.
Pred većnike ove sandžačke opštine stiglo je ukupno 208 zahteva od kojih je njih 17 odbijeno zbog ne ispunjavanja uslova konkursa. Ostalih 191 zahtev razvrstan je u nekoliko kategorija. Za nabavku opreme za zalivanje odobrena su 74 zahteva, njih 58 odnose se na nabavku opreme za obradu zemljišta, dok je 31 zahtev odobren za nabavku opreme za zaštitu bilja. Opremu za mužu i skladište mleka dobiće 27 poljoprivrednika iz Prijepolja, dok je jednom poljoprivredniku odobren zahtev za nabavku opreme za hortikulturu.
Predviđene subvencije poljoprivrednici će dobiti tek kada novoformirana Komisija izađe na teren i na licu mesta se uveri da su poljoprivredni proizvođači nabavili ono za šta su konkurisali, kazao je predsednik opštine Emir Hašimbegović.
PP Media