Agro – kancelarije za pomoć poljoprivrednicima

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Opštine Nova Varoš, Priboj i Prijepolje otvoriće svoje agro – kancelarija koje će biti umrežene sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Užice i na usluzi proizvođačima. U njima će stručni licencirani savetodavac pružati sve potrebne usluge i informacije poljoprivrednicima sa svojih područja.

Foto: Ž.Dulanović

O ovome su čelnici tri lokalne samouprave nedavno razgovarali sa pomoćnikom ministra poljoprivrede Aleksandrom Bogićevićem, iz sektora za ruralni razvoj. Domaćin sastanaka bila je Opština Nova Varoš.

-Pošto će već od februara naredne godine, PSSS Užice, kao i sve regionalne podružnice u Srbiji, imati znatno povećan obim posla po pitanju realizacije novih mera u okviru poljoprivredne strategije Ministarstva, neophodno je dodatno unaprediti kapacitete na lokalu. Cilj je da država i opštine zajednički pomognu poljoprivrednicima da uz adekvatne savete i potpune informacije što efikasnije ispunjavaju uslove za subvencije u agraru i u krajnjem unaprede proizvodnju i ostvare veću produktvnost– kazao je za „Varoške novine“ Aleksandar Bogićević.

Podrška lokalnih agro-kancelarija će, kako je ocenjeno, imati ključnu ulogu u nastupajućem nacionalnom projektu uvođenja eAgrara.

-Početkom naredne godine očekuje nas obiman posao na elektronskoj registraciji poljoprivrednih gazdinstava, odnosno njihova obnova ili eventualna promena stanja. Novi stručni savetnici pomoći će poljoprivrednicima da svu proceduru vezanu za eAgrar, ali i druge poslove, obave u svojim opštinama, a ne da svoje vreme i novac troše dolascima u regionalne centre – kaže Nebojša Brzaković, direktor PSSS Užice.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević, zamenica predsednika opštine Prijepolje Samira Ćosović i član Opštinskog veća Priboj Dragan Ljeljen kažu da je unapređenje stručnih kapaciteta još jedan pozitivan iskorak u lokalnim programima unapređenja agrara, a koji bi trebalo da poljoprivrednicima olakša posao na savladavanju silne papirologije i birokratskih procedura u procesu ostvarivanja prava na subvencije. Lokalne samouprave će dodatnim angažovanjem stručnih lica imati i potpunije i preciznije baze podataka, bolju kopču sa Okrugom odnosno Republikom, a biće pomaka i na polju novog zapošljavanja stručnih kadrova.

Inače, na teritoriji novovaroške, prijepoljske i pribojske opštine trenutno ima oko 11.400 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Najviše ih je na području opštine Prijepolje – oko 5.500, sledi Priboj sa oko 3.000 i Nova Varoš sa 2.900. Opština Nova Varoš je za agrar ove godine izdvojila 13,4 miliona dinara, što je za četiri miliona više u nego prošle.

Varoške novine