Bačevac na godišnjicu otmice u Štrpcima: Zločin se ne sme zaboraviti

Prijepolje – Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Muamer Bačevac izjavio je danas, na godišnjicu kidnapovanja i likvidacije putnika u železničkoj stanici Štrpci, da se zločin ne sme zaboraviti i izrazio nadu da će taj zločin dobiti sudski epilog, javlja Anadolu Agency.

Stanica u Štrpcima, foto: A.Rovčanin

U saopštenju se podseća da su žrtve otmice 27. februara 1993. godine mahom bili Bošnjaci, građani Jugoslavije i da su stradali samo zbog nacionalne pripadnosti.

Bačevac je naveo da je suđenje za taj slučaj počelo u martu 2019. godine u Beogradu i da se optuženi terete za ratni zločin u saizvršilaštvu protiv civila.

On je izrazio nadu da će suđenje omogućiti da počinioci budu privedeni pravdi i doneti istinu porodicama ubijenih i pružiti nadu da se otkrije gde su posmrtni ostaci žrtava, kako bi bili sahranjeni kako priliči.

“Porodice otetih na železničkoj stanici Štrpci i Sjeverin moraju dobiti status članova porodica civilnih žrtava rata. Najmanje što država može učiniti jeste da im isplati puno obeštećenje”, rekao je Bačevac.

Izvor: Anadolija