Bakir Izetbegović danas boravi u Novom Pazaru

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Novom Pazaru da je ta stranka najvažnija jer brani položaj Bošnjaka na Balkanu i istakao da njegova poseta najvećem gradu u Sandžaku nije nikakvo zaobilaženje Beograda.

Izetbegović, koji je i predsedavajući Predsedništva BiH, nakon sednice Koordinacije SDA, kojoj su prisustvovali predstavnici te stranke iz BiH, Sandžaka, Hrvatske, Kosova i Makeodnijie, rekao da se stranka na čijem je čelu prevashodno brine za poziciju i ravnopravnost bošnjačkog naroda u državama nastalim raspadom Jugsoalvije.

„Smatramo da još uvek ima potrebe za koordinacijom i zajedničkim radom kada je u pitanju pozicija Bošnjaka“, rekao je on novinarima.

Izetbegović smatra da su Bošnjaci za četvrt veka prešli put vredan jednog veka.

„Odbranili su pravo na postojanje na ovim prostorima, ravnopravnost, vratili nacionalno ime, jezike, odbranili pravo na samosvojnost, posebnost, vratili državnost u BiH nakon 450 godina, napravili vojsku“, rekao je Izetbegović povodom 26. godišnjice od osnivanja SDA u Sandžaku.

Prema njegovim rečima, ima još mnogo toga što treba učiniti ističući da su pitanja, zbog kojih je osnovana SDA, još uvek aktuelna, a pre svega borba za ravmopravnost bošnjačkog naroda.

Izetbegović je podvukao da nastaju novi izazovi koji donose nove probleme SDA kroz čitav region, te će se ova stranka kroz saradnju snažno zalagati za mir, pomirenje i, kako je rekao, kažnjavanje zlcocinaca koji su počinili zločine prema ovom narodu.

Rekao je da su predstavnici Koordinacije SDA potpisana izjava kojom se ta stranka ogradila od ekstremizma i nasilja koji neki čine u ime islama.

„Mi na Balkanu živimo inkluzivni islam, koji je pružena ruka ostalim verama i narodima. Stali smo uz specifične zahteve koji imaju SDA na Sandžaku i Kosovu“; dodao je.

Izetbegović je negirao da je ovom posetom zaobišao Beogard, dodajući da je prvi put posle 26 godina došao u ovaj grad, i da je trebalo to ranije da učini.

On je objasnio da nije dolazio jer su ga u tome sprečavali sukobi među Bošnjacima, a da je sada pravi trenutak.

Napmenuo je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić i prmeijer Aleksandar Vučić često obilaze Banjaluku i druga mesta u BiH i da Bošnjaci to ne smatraju zaobilaženjem Sarajeva.

SDA je, poručio je, najvažniji faktor za Sandžak, a na Balkanu najvažnija politička stranka za Bošnjake.

Inače, u delegaciji SDA BiH u Novom Pazaru je i potpedsednik te stranke Deniz Zvizdić, koji je i predsednik Saveta ministara BiH.
Izvor: tanjug