Beloglavi sup rođen u veštačim uslovima, uginuo u prirodnom staništu Uvca

Prva jedinka beloglavog supa koja se izlegla u zatvorenom prostoru beogradskog Zološkog vrta uginula je svega nakon mesec i po pošto je puštena u prirodno stanište rezervata “Uvac”. Ova grabljivica, po svemu sudeći, nije se adaptirala na prirodne uslove, uginula je zbog gladi odbijajući da uzime hranu sa hranilišta. Stručnjaci međutim za smrt ove retke ptice krivica vide u veterinaru.

Lešinar koji se izlegao prošle godine u veštačkim uslovima u kavezu Zološkog vrta početkom septembra, tekuće godine, pušten je u prirodno stanište rezervata “Uvac” u okviru projekta “Praćenje beloglavog supa satelitskim odašiljačima”. Posle puštanja ptica se lako vinula u visine iznad uvačkih litica, što je stručnjake navelo na mišljenje da će se bez problema prilagoditi prirodnom staništu. Prateći odašiljač, videlo se da se sup pridružio ostalim lešinarima tokom leta, ali da bi se od njih odvajao kada bi sleteli na hranilište. Iz Specijalnog rezervata prirode “Uvac” kažu da su na razne načine pokušavali da privole prtice da počne uzimati hranu.

– Više puta smo mu donosili najbolja parčad mesa i stavljal na mesta na kojima su odašiljači pokazali da je spavao. Jednom smo izneli i čak celo međutim nije bilo efekta. Na foto zamkama uočeno je da su druge ptice dolazile i jele, ali ne i on – pričaju u rezervatu “Uvac” i dodaju da su se nadali da je ptica hranu uzimala na drugim mestima mimo hranilišta, prevashodno na Pešteru gde narod baca uginulu stoku.

Ipak realnost je bila drugačija, rendžeri su ga pronašli iznemoglog u jednom od pešterskih sela.

– Po svemu sudeći sup nije uspeo da se navikne na priridno stanište. Kada smo ga pronašli nije imao povreda na sebi, primetno je bilo da je oslabio nekoliko kilograma – ističe direktorka Specijalnog rezervata prirode “Uvac” Miljka Dučić i dodaje da je odmah otpremljen veterinaru u Čačak koji je licenciran od Republičkog zavoda za zaštitu prirode da leči ove grabljivice.

Iz Fonda za zaštitu ptica grabljivca sumnjaju da ptica nije adekvatno lečena nakon što je stigla kod veterinara i potsećaju da je ovo šesta jedinka koja je uginula nakon veterinarskog pregleda što ukazuje da se zbog ozbiljnosti projekta nešto hitno morati menjati.

Inače beloglavi sup koji je uginuo u kanjonu Uvca trebalo je da bude pušten na Staroj Planini, radi ponovnog naseljavanja ove grabljivice na tom prostoru . Međutim Fond za zaštitu ptica grabljivica i Biološki institut “Siniša Stanković” smatrali su da se na toj planini još uvek nisu stvorili uslovi da se oformi kolonija ovih jedinki.
Izvor: PP Media i Večernje novosti