Stan na dan podigao cene kirije

Stanovi koji se izdaju u centru Beograda sve su skuplji, a jedan od razloga za to je i činjenica da se sve veći broj vlasnika odlučuje da ih prilagodi i izdaje turistima na dan ili dva. Širom Evrope turisti su „proterali“ meštane iz istorijskih centara gradova, pa ni Beograd ne zaostaje u tom trendu. Prema podacima gradskog sekretara za privredu, na teritoriji srpske prestonice je 10. oktobra bilo registrovano 1.389 jedinica u privatnom smeštaju koje raspolažu sa 3.344 ležaja.

– Najviše su zastupljene sobe sa tri i apartmani sa četiri zvezdice, što govori o visokom kvalitetu usluga koje pružaju kategorizovani objekti na teritoriji Beograda – kaže Milinko Veličković, gradski sekretar za privredu. – Najveći broj smeštajnih jedinica nalazi se u užem i širem centru grada, ali su kategorizovani i objekti na rubnim delovima grada. Kategorizacija seoskih turističkih domaćinstava je u poslednje vreme sve popularnija, kao i odmor na selu, pogotovo za stanovnike velikih gradova – urbanih sredina, pa je i to posledica prilagođavanja zahtevima savremene turističke tražnje.

Gradski sekretar kaže da je Beograd sve atraktivnija destinacija na turističkoj mapi Evrope i da smeštajna ponuda mora da se prilagođava turističkom tržištu, jer su gosti sve zahtevniji, a Beograđani im rado izlaze u susret.

– U 2016. i u 2017. godini povećan je broj zahteva za kategorizaciju privatnog smeštaja u odnosu na prethodne godine, što govori u prilog povećanju ponude privatnog smeštaja grada Beograda i tendenciji stalnog rasta – napominje Veličković. – Poslednjih deset godina u svetu ovaj smeštaj beleži konstantan rast. Beograd stoji rame uz rame po kvalitetu usluga sa svim svetskim metropolama, što pokazuju i ocene na „Bukingu“, vodećoj svetskoj onlajn platformi za rezervacije objekata.

Dakle, kao u i drugim metropolama, i u Beogradu je primetno sve veće interesovanje turista za privatni smeštaj, s obzirom na to da je cena znatno povoljnija nego u hotelima. Ponuda većeg dela kategorizovanog privatnog smeštaja uopšte ne zaostaje, a u nekim slučajevima i prevazilazi hotelsku ponudu grada.

– Najčešći korisnici usluga privatnog smeštaja su poslovni ljudi iz inostranstva, iz EU i neposrednog okruženja, koji su ranije koristili hotelski smeštaj, ali su se zbog nižih cena i kvalitetne usluge preorijentisali na kategorizovani privatni smeštaj – ističe Veličković.

Međutim, „zahvaljujući“ turistima, stanovici Lisabona i Porta nedavno su organizovali demonstracije protiv stranih gostiju noseći transparente „Zaustavite poskupljenje stanarina“. Time su se pridružili Barseloni, Veneciji, Amsterdamu i drugim gradovima koji se zbog masovnog turizma bore sa stambenim problemima i sve skupljim stanarinama. Naime, u Lisabonu na svakog stanovnika dolazi devet turista, u Londonu je taj odnos četiri prema jedan, a u Barseloni pet prema jedan.

Da li je u Beogradu povećana cena stanova za iznajmljivanje? Branka Todorović, čija agencija „Beostan“ već 18 godina iznajmljuje stanove u prestonici, kaže da su poskupeli.
Izvor: Večernje novosti