Besplatna škola plivanja za đake prvake

Novovaroški Sportski savez, u saradnji sa Turističko-sportskim centrom Zlatar, a pod pokroviteljstvom opštine Nova Varoš, prvi put organizuje besplatnu školu plivanja za sve đake prvake iz Nove Varoši.
„Najviše volim da plivam muški, ja sam naučio i ženski da plivam“, kaže Jovan Šaponjić.
„Mi moramo da naučimo da radimo nogama da bi naučili da plivamo. I dobro nam ide“, kaže Anastasija Mandić.
Sigurno bi mogli da odaberemo nekolicinu njih možda da se posvetimo nekom ozbiljnijem radu, nekim naprednim tehnikama plivanja, itd. Deca ovo prihvataju odlično, oni vole vodu, vole tu sredinu, prosto mi pokušavamo da na neki najzanimljivi pristup sa njima podelimo naše znanje“, kaže Ermin Kurtović, instruktor, profesor sporta i fizičkog vaspitanja.
Ovim opštinskim projektom uposleni su licencirani profesori fizičkog, inače sa evidenicije Službe za zapošljavanje, a časovi za prvake, jesenas iz gradske, a na proleće i iz seoske sredine, su besplatni.
„Puno znači, zato što se deca raduju, druže se, prvenstveno to što u prisustvu stručnih lica će da nauče da plivaju. Bave se sportom umesto da sede pred računarom, televizorom“, kaže Ivana Romandić, majka.
„Ideja je potekla iz jednog istraživanja koje je Sportski savez proveo pre nekoliko meseci. Došli smo do stvarno poražavajućeg rezultata, dakle 75 odsto dece se nije bavilo nikakvom fizičkom aktivnošću“, kaže Ivana Novaković, direktor TSC „Zlatar“.
Namera Novovarošana je da škola plivanja za prvake ubuduće bude tradicija, a u pripremi je i škola skijanja, kao i letnja i zimska školska olimpijada.
Izvor:RTS