Bolji uslovi za rad zdravstvene ambulante u Božetićima

Nova Varoš – Nakon više od četiri decenije, rekonstruisana je seoska ambulanta u centru Božetića, a za ove radove iz budžeta Opštine Nova Varoš opredeljeno je blizu tri miliona dinara.

Foto: Varoške novine

Područje koje pokriva ambulanta na Borovitoj glavici teritorijalno i po broju stanovnika jedno od najvećih u opštini. Osim za Božetiće, „nadležna“ je i za Bukovik, Debelju, Štitkovo, Gornje i Donje Trudovo, Ojkovicu.

-Sanirane su sve prostorije, a rekonstrukcija je obuhvatila radove na krovnoj konstrukciji, zameni oluka, elektro – instalacija, unutrašnje i spoljne stolarije, podne i zidne keramike, gletovanje, krečenje, kao i uređenje mokrog čvora. Ovim su se stekli optimalni uslovi za viši nivo kvaliteta zdravstvene brige o stanovništvu iz ovog dela opštine,kao i bolji uslovi za rad zdravstvenih radnika- kaže za „Varoške novine“ direktor Doma zdravlja dr Branko Popović.

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništa pri Domu zdravlja dr Zoran Ivanjac naglašava da su ambulante u seoskim mesnim zajednicama važna karika u sistemu zdravstvene zaštite.

-Reč je o sredinama u kojima su surovi uslovi života, udaljenim od grada i lokalne zdravstvene ustanove, prevoz je otežan, a starosna struktura življa je u značajnom obimu vrlo nepovoljna. Dosta je staračkih domaćinstava, čijim članovima je potrebna kontinuirana zdravstvena nega i briga, redovna i druga lekarska terapija, nadzor specijalista i slično – naglašava dr Ivanjac.

Obnova seoskih ambulanti je deo strategije Doma zdravlja i lokalne vlasti, kažu nadležni.

-Zato će se etapno u narednom periodu rekonstruisati i ostale seoske zdravstvene jedinice na teritoriji opštine, a prva na redu je ambulanta u Radoinji – obećava dr Branko Popović.

Na teritoriji novovaroške opštine aktivno je ukupno sedam seoskih ambulanti i to u Božetićima, Radoinji, Draglici, Akmačićima, Beloj Reci, Jasenovu i Rutošima. Medicinske sestre odnosno tehničari rade svakim radnim danom , od 7 do 14 sati, a lekari ordiniraju jednom sedmično i to po sledećem rasporedu : u Božetićima i Akmačićima sredom, Jasenovu i Beloj Reci četvrtkom, a u Draglici, Radoinji i Rutošima petkom.

Varoške novine