Čestitke povodom Ramazanskog bajrama stižu sa svih strana

Reis-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je danas vernicima Bajram, uz poruku da taj praznik bude u znaku jačanja porodičnih veza, toplih i dobrih odnosa među svima i moralne obnove pojedinaca i društva.
Nasufović je u Bajramskoj poslanici u Bajrakli dzamiji u Beogradu rekao da su se u mesecu Ramazanu muslimani celoga sveta potvrđivali kroz činjenje dobrih dela i u suzdržavanju od ružnih misli, reči i postupaka.
„U ramazanskoj školi naučili smo nekoliko važnih stvari – da se radujemo svom i tuđem dobročinstvu, a da se žalostimo zbog svog i tuđeg greha“, rekao je Nasufović.
On je istakao da su u ramazanskoj školi naučili da se raduju porodičnom životu, a žaloste zbog samoće, da su srećni u bogatstvu vere i domovine, te da u Bajram moraju ući veselog srca i otvorene duše prema svakome ko voli dobro.
„Bajram je za islamske vernike vreme i prilika kad oživljavaju svoje pozitivne kvalitete, toplinu, ljubav i žele mir svakome“, rekao je Nasufović, dodajući da je Bajram veliki dan za svakog muslimana.
On je istakao i da su za istinsku bajramsku radost i doživljaj najvažniji elementi radost u srcu, koja se manifestuje osmehom na licu prilikom srdačnog zagrljaja i rukovanja, pomirenje i sa onima sa kojima smo bili u svađi.
„Porodica na okupu, momenti sreće sa njima, poseta rodbine prijatelja i komšija su znaci našeg Bajrama“, rekao je Nasufović.
On je omladini poželeo sretan i uspešan upis u srednje škole i na fakultete.
“Neka vam ovi dani donesu dodatnu motivaciju da učite i radite. Slušajte svoje roditelje, profesore i uspeh je pred vama“, rekao je Nasufović poručivši roditeljima da budu čuvari lepe roditeljske atmosfere u porodici i izvan nje.
On je poručio roditeljima da bdiju nad potrebama svoje porodice, a posebno nad odgojem dece.
“Podelimo radost sa svojim najmilijima, a posebno sa onima između nas kojima je uskraćena rodbinska ljubav i toplina“, poručio je reis.
Po verskom kalendaru Rijaseta Islamske zajednice Srbije prvi dan Ramazanskog bajrama je sutra i traje tri dana, a centralna bajramska molitva biće održana sutra u sedam sati u Bajrakli džamiji.
Inače, večeras sa zalaskom sunca se završava mesec Ramazana u kojem su, kako je rekao Nasufović, postili sa željom da se nauče samodisciplini tela i duše u pokornosti Uzvišenom Bogu.

Ljajić čestitao Ramazanski bajram
Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić čestitao je danas vernicima Ramazanski bajram, uz poruku da praznik provedu sa svojim porodicama i prijateljima, u miru i blagostanju.
„Svim građanima muslimanske veroispovesti u Srbiji čestitam dane nastupajućeg Ramazanskog bajrama, uz iskrene želje da ovaj veliki praznik zajedno sa svojim porodicama i prijateljima provedu u miru, blagostanju, sreći i dobrom zdravlju“, naveo je Ljajić.
On je poželeo da bajramski paraznici još jednom afirmišu ideje solidarnosti, razumevanja i boljeg odnosa među ljudima, što nam je, naveo je, u ovom teškom vremenu i više nego potrebno.

Đurić čestitao Ramazanski bajram
Direktor Kancelarije Vlaed Srbije za KiM Marko Đurić uputio je danas, povodom velikog verskog praznika Ramazanskog bajrama, starešinstvu i svim građanima islamske veroispovesti na Kosovu i Metohiji i u drugim delovima Republike Srbije, najiskrenije čestitke sa željom da nas praznični dani podsete na suštinske vrednosti porodične bliskosti, komšijske ljubavi i međusobne tolerancije.
„Uzvišeni dani meseca posta ojačali su vas u odricanju i u snaženju temel’jnih ljudskih vrednosti koje se ogledaju u milosrđu, praštanju i zajedništvu. Neka plemenita simbolika nastupajućeg praznika bude podsticaj da negujemo te vrednosti kao trajne, a ujedno i nadahnuće na putu multikonfesionalne i multietničke sloge.
Takođe, želim vam da duhovni darovi ovog svetog praznika budu pokretači vaše lične, porodične i profesionalne sreće i zadovoljstva.
Provedite praznične dane u dobrom zdravlju, veselju i izobilju, okruženi porodicom, prijateljima i komšijama, šireći, shodno osnovnim principima islama, duh istine, zajedništva i tolerancije“, navedeno je u Đurićevoj čestitiki, šaopštila je Kancelarija za KiM.
Dudić čestitao Bajram
Muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić pozvao je muslimane da sa završetkom posta i početkom Ramazanskog Bajrama radost podele sa svojim najmilijima, komšijama i prijateljima.
„Svet je danas u teškoj krizi i njemu je potreban mir. Svakodnevno se ubijaju nedužni ljudi. Alah nas poziva da živimo u miru – selamu, u uređenom i sigurnom društvu, da ‘nered na Zemlji ne činimo'“, poručio je Dudić u bajramskoj poruci.
Podsetivši da je islam postavljena na četiri temelja, pravdi, dobročinstvu, milosti i mudrosti, Dudić je rekao da nijedan od ovih temelja ne vodi niti poziva na nasilje.
Kao što je, kako je kazao, svetu potreban mir, nama je potrebno jedinstvo nastalo na bogobojaznosti, iskrenosti i pravdi.
„Međutim, jedinstvo na temeljima nifaka – licemjerstva, kizba – laži i dirara – štete jeste jedinstvo fitne – smutnje, a kako Kur’an kaže: ‘Smutnja je gora od ubijanja’“, naveo je.
PP Media