Čopor lutalica u Beloj Reci zaklao stado

Nova Varoš/Čajetina – Vasiliju Vitoroviću iz Donje Bele Reke zverinje je prošlog vikenda zaklalo sedam ovaca iz stada i ranilo jednu ali je pitanje da li će i ona preživeti. Prepostavlja da su ih poklali psi lutalice, koji su poslednjih meseci pravili štetu i njegovim komšijama iz zaseoka na padinama Murtenice.

Foto: Varoške novine

Ovce su bile u zagradi ispred štale, stotinak metara ispod Vasilijeve kuće. Ostavio ih je vani da pasu kada je krenuo u goste na svadbu i otvorio im vrata od štale da ne konače pod vedrim nebom.

-Кada sam uveče oko 11 sati došao kući od rođaka sa veselja čuo sam lavež čopora dole kod zagrade. Nisam smeo da siđem goloruk, nadajući se da su se ovce sklonile u štalu. Ujutru sam imao šta da vidim–kaže za Vasilije.

Njagovom komšiji Milinku Vitoroviću psi lutalice su nedavno pod okriljem mraka zaklale osam, a Milanu Vitoroviću šest ovaca. Pre toga u po bela dana čopor je udario i na stado Radenka Vitorovića.

-Radenko je gledao iz daljine kako mu psi po livadi jure ovce, i kasnije nedaleko odatle našao dve zaklane. Selo je u strahu, jer se često iz obližnje šume može čuti lavež podivljalog čopora koji je ko zna odakle došao- kaže Vasilije.

Vasilije (46) živi sam u porodičnoj kući u zaseoku Vitorovići. Bavi se privatlukom i stado sa osam brava bilo je sve što ima od stoke.

-Moraću da kupim novih desetak jer sam za toliko ovaca spremio sena za zimu. Imam oko dve hektara pašnjaka i livada koje kosim, a kada sam na poslu ovce pasu na parceli ograđenoj električnom čobanicom. Кao i većina drugih u ovom kraju, držim ih najviše kako mi imanje ne bi zaraslo u korov- kaže Vasilije.

Varoške novine i PP Media