Proširen Specijalni rezervat prirode Uvac

Nova Varoš / Sjenica – Specijalni rezervat prirode Uvac uredbom Vlade Srbije proglašen je za područje od izuzetnog značaja, odnosno područje prve kategorije, njegova površina sada je proširena na 11750 hektara, što je za 4 hiljade hektara više nego pre.

Specijalni rezervat prirode Uvac, foto: Rina

– Ovo područje proglašava se u cilju zaštite i očuvanja, atraktivnih, spektakularnih morfoloških osobenosti koje čini prirodne i predeone vrednosti zaštićenog područja, navodi se u Službenom glasinku.

Ono što posebno ističe Specijalni rezervat prirode Uvac jeste činjenica da je to najveće prirodno stanište beloglavih supova na Balkanu.

-Početkom sedamdesetih godina na teritoriji opštine Nova Varoš proglašeno je zaštićeno područje kako bi se zaštitili upravo beloglavi supovi. Tada je bilo oko 50 gnezdećih parova, a devedesetih godina taj broj je opao na svega sedam. Tada su preduzete stroge mere zaštite, formirano je hranilište na koje se godišnje iznosi oko 400 tona hrane i na taj način uspeli smo da spasemo te ptice od izumiranja i raseljavanja“, rekao je za RINU Steva Radovanović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Danas nema bojazni za njihovu budućnost jer se u kanjonu Uvca nalazi oko 500 odraslih jedinki, deo njih se markira kako bi se pratilo kretanje i dobijale informacije o načinu života.

Osim beloglavih supova u ovom rezervatu svoje stanište ima i još dosta izuzetno retkih biljnih i životinsjkih vrsta.

Specijalni rezervat prirode „Uvac” nalazi se na teritoriji opština Nova Varoš, Sjenica i Priboj, A njegova površina je 11,7 hiljada hektara od čega je 46,5 posto državnog zemljišta, u privatnoj je 39,1 posto a u javnoj 14,2 procenta.

Rina i PP Media