Dijana Radović (SPS): Saradnja Srbije i BiH nužnost i potreba pograničnih opština

Beograd/Priboj – Narodna poslanica SPS Dijana Radović, govorila je danas o Sporazumu između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara BiH o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova i istakla značaj koji ovaj projekat ima za lokalno stanovništvo u pograničnim opštinama. Posebno je naglasila da bi ovakvo zajedničko infrastrukturno rešenje dve države  bilo veoma značajno i za održavanje i rekonstrukciju puteva u samom graničnom i međugraničnom pojasu  sa BiH.  

Narodna poslanica Dijana Radović (SPS), foto: PP Media

– S obzirom na to da dolazim iz jedne, mogu slobodno reći kada je u pitanju granica sa BiH, najspecifičnije opštine u Srbiji, iz opštine Priboj, osvrnuću se posebno na važnost održavanja i rekonstrukcije tri mosta na reci Uvac. Specifičnost Opštine Priboj ogleda se u tome što se 2/3 trećine teritorije nalazi se u prekograničnom delu. Što podrazumeva da veliki broj građana ove opštine zbog  isprepletanosti granica svakodnevno  zbog posla, školovanja ili rada na svojim imanjima, prelazi čak 4 granična prelaza. Prvi most na reci Uvac koji će se rekonstruisati jeste najviše korišćen granični prelaz, koji je do pre nekoliko godina bio i jedini prelaz za sve ove stanovnike, ali i za tranzitni i teretni saobraćaj, što je otežavalo normalno funkcionisanje građana, jer je izuzetno opterećen i građani Opštine Priboj i Rudo gotovo svakodnevno su čekali kako bi prešli na drugu stranu. Život građana ove dve pogranične opštine znatno je olakšan nakon 2016. godine kada je na zajedničku inicijativu Opštine Priboj i Opštine Rudo kao i uz veliku pomoć i podršku Ministarstva unutrašnjih poslova RS otvoren, posle 25 godina, drugi most u Carevom polju takođe preko reke Uvac, za pešake i malogranični prelaz, koji se takođe nalazi u ovom Sporazumu. Rekonstrukcijom i obnovom ovih mostova na reci Uvac, olakšaće se svakodnevni život građana koji žive u pograničnom delu. Za građane ove dve opštine, doprinos ovog projekta ne meri se samo u metrima asfalta već i u prilici što će sa svojim susedima, na koje su zbog geografske blizine najviše jedni na druge upućeni, brže i lakše rešavati sakodnevne zajedničke probleme, podstaći društveno-ekonomski razvoj kao i zapošljavanje. Zbog toga će ulaganja u infrastrukturu značajno doprineti privrednom razvoju ovih lokalnih zajednica, njihovom povezanju, izgradnji čvršćih odnosa i sa srpske i  sa bosanske strane i uticati na unapređenje bilateralne saradnje – kazala je narodna poslanica Dijana Radović. 

S obzirom na značaj i ulogu koje lokalne samouprave imaju u doprinosu jačanja bilateralne saradnje, afirmativan i primer dobre prakse lokalnih samouprava ove dve države jeste  Memorandum o uspostavljanju međusobne saradnje koje su u februaru potpisale opštine, Priboj, Rudo, Čajetina i Višegrad. Kao i Povelja o bratimljenju koju su juče potpisali predsednici Opštine Priboj i Opštine Rudo.

– Cilj bratimljenja ove dve opštine jeste dugoročno povezivanje i unapređenje saradnje u oblasti ekonomskog razvoja, poljoprivrede, turizma, prosvete, sporta, kao i u svim drugim oblastima koje su od obostranog interesa za dve susedne opštine. Upravo dobra saradnja ovih opština kroz zajedničke aktivnosti i projekte, čini svakodnevni život stanovnika Priboja u Srbiji i Rudog u BiH, koji je međusobno isprepletan administrativnim granicama, manje komplikovanim. Zato i podrška ovim lokalnim samoupravama od republičkog nivoa kroz zajedničke projekte dve države jeste neophodnost, kako bi se olakšao život građanima u pograničnom delu, doprinelo bržem kretanju ljudi i robe, manjim transportnim troškovima i kraćem čekanju na granicama – zaključila je Dijana. 

PP Media