Odsečen suvi javor u Dubnici

Nova Varoš – Osušeno stablo javora između crkve Svete Trojice i zvonika u manastira Dubnica u Božetićima odsečeno je u sredu popodne, pa je otklonjena višemesečna opasnost.

Stablo je pretilo posetiocima i objektima u porti, foto: D.Gagričić

Dve monahinje i meštani strepeli od osušenih grana ili pada stabla pod udarimna vetra i teretom snega. Strahovalo se da može doći do povreda vernika i posetilaca ili oštećenja krova crkve, zvonika, spomenika patrijarhu Gavrilu Raškoviću i česme u porti.

Rizičnog posla prihvatili su se šumar Grozdimir Grbović i drvoseče Branko Radmilović Dida i Miloš Кurtić. Pri seči su, sajlom i „desetkom“ povukli stablo, pa je palo kuda su „nanišanili“.

Iskustvo drvoseča i dogovor za bezbednu seču, foto: D.Gagričić

Meštani i poštovaoci svetinje iz Nove Varoši, Ivanjice, Čačka i Beograda su poslednjih meseci u više navrata pružali pomoć da se olakša život dve monahilje u zadužbini patrijarha Gavrila Raškovića, obnovljenoj i predatoj u amanet narodu 2007. godine.

Darodavci su letos cisternom dovozili vodu u vreme nestašice i učestvovali u radovima na popravci vodovoda. Iz Ivanjice je stiglo šest kubika drva, komšije su kratili cepanice i trupce, drugi su najavili da će iscepati drva, a više pojedinaca je darovalo osnovne potrepštine za život u manastiru…

U Dubnici su započele pripreme za obeležavanje ktitorske slave sveštenomučenika Gavrila 26. decembra.

Zlatarinfo