Dodelom nagrada pojedincima i organizacijama proslavljen Dan opštine Čajetina

Čajetina – Zadovoljni onim što je ostvareno, a okrenuti ka budućim projektima, uz nedavnu novu izbornu potvrdu našeg rada, mnogi razvojni projekti od opšteg interesa za građane i posetioce naše opštine realizovani su nakon što je Skupština opštine Čajetina usvojila planove, uslove i sredstva za njihovu realizaciju.

Foto: Opština Čajetina

Po tim ostvarenjima opština Čajetina postala je prepoznatljiva u čitavoj Srbiji i na tom putu istrajaćemo i u narednom periodu, rakao je predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić otvarajući sednicu povodom Dana opštine Čajetina, koji se slavi 30. juna u znak sećanja na dan kada je Čajetina dobila status varošice.

U prethodne četiri godine, nastavio je Đurić, smo izgradili 194 kilometara puteva i ulica na teritoriji opštine Čajetina i rekonstruisali preko 30 kilometara puteva. Urađeno je više od 70 kilometara vodovodne i preko 15 kilometara kanalizacione mreže, a rekonstruisana je i dograšena Sportska hala u Čajetini kao i sportska hala na Zlatiboru sa smeštajnim kapacitetima i solarnom elektranom od 500 kilovata. Velika sredstva uložena su u Agrobiznis centar i u nabavku opreme mašinskog prstena za uslužno izdavanje poljoprivrednicima, za početak organske proizvodnje u mlekari Naša Zlatka. Izgrašena je nova zgrada komunalnog preduzeća uz nabavku mehanizacije na kojoj nam mogu pozavideti vodeće građevinske firme u Srbiji.

Foto: Opština Čajetina

Pred nama je realizacija projekata uz pomoć države od kojih je svakako najznačajniji projekat izgradnje gondole od Tornika do Pribojske Banje. Radiće se golf tereni kod Ribničkog jezera, dvadesetak fudbalskih terena na Zlatiboru i mnogi drugi projekti značajni za razvoj turizma na našoj planini. Završićemo vodovod Sušička vrela, za čiju je trasu do Zlatibora nabavljeno preostalih osam kolometara cevi. Planiramo izgradnju pogona za preradu otpadnih voda u Čajetini, kao slične manje pogone u Mačkatu, Sirogojnu, Vodicama, Smiljanskim zakosima i Gajevima, zaključio je Đurić.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Opština Čajetina Milan Stamatović je naveo da je „razlog zašto smo opet dobili poverenje građana opštine Čajetina nagrada za sve ono što smo do sada uradili. To je ogromna obaveza da sve moramo sve što smo započeli i da privedemo kraju. Za to su nam potrebni mladi i stručni ljudi, odani, kvalitetni, jer opština Čajetina se nalazi na prekretnici da odgovori svim zahtevima savremenog turiste i naših građana koji živena teritoriji opštine Čajetina“.
U prethodnih 20 godina smo se trudili da razvijamo lokalnu infrastrukturu kako bismo uspešno mogli da dočekamo ovaj broj gostiju. Pred nama su veliki poslovi i zadaci i nadam se da ćemo uz pomoć naše vlade i ministarstava realizovati ove najznačajnije projekte u predstojećem periodu, za koje smo kao lokalna samouprava pokazali da smo deo toga mogli i umeli i sami da uradimo. Pokazali smo da umemo i da time stičemo pravo da zatražimo podršku od nadležnih ministarstava koju smo i dobili za izgradnju Omladinskog centra i Inovacionog biznis centra na Zlatiboru, dodao je Stamatović.

Na svečanoij sednici povodom Dana opštine Čajetina dodeljene su nagrade zaslužnim pojedincina i organizacijama. Zlatiborsku povelju dobili su hotel Bor sa Zlatibora i reditelj Emir Kusturica, dok su Plaketu Dimitrije Tucović dobili Crkvena opština Čajetina, Duško Milenković iz Beograda, Milesa Čugurović iz Sirogojna, OŠ „Milivoje Borović“ iz Mačkata, Marko Džambasović iz Čajetine, Dragoš Toković iz Jablanice i Udruženje veterana 53. graničnog bataljona. Pohvalnice  su dobili  svim svršeni učenici osnovnih i srednje škole na teritoriji  opštine  Čajetina, kao i svršeni učenici srednjih škola na teritoriji Republike, koji imaju prebivalište na teritoriji Opštine Čajetina, dobitnici diplome “Vuk Karadžić“.

Priznanje „Zoran Tmušić – za ljudskost i humanost u teškim vremenima“ dobila je  Bosa Rosić iz Zlatibora, kojoj je pripala i novčana nagrada u iznosu od 30.000 dinara.
 
Svim đacima osnovnih i srednjih škola sa prebivalištem na teritoriji  opštine Čajetina koji su osvojili jedno od prva tri mesta na nekom od republičkih takmičenja, a kojih je u školskoj 2023/2024 godine bilo 22,  pripala je novčana nagrada u  iznosu od 30.000,00 dinara. Svim đacima koji su učestvovali na republičkim takmičenjima, a nisu osvojili prva tri mesta, a kojih ima 13, pripala je novčana nagrada u iznosu od 15.000 dinara. Učenicima koji su proglašeni za sportiste generacije, kojih je dvoje, pripala je novčana nagrada u iznosu od 30.000 dinara.

PP Media